Videó

Galád kísértetek, nem hivatalos kivégzések, elátkozott ház – a varázslatos Velence sötét titkai

Kiss BalázsKiss Balázs

2024. február 1. 9:36

Már javában tart a velencei karnevál, amit idén utoljára nézhetnek meg ingyen a látogatók, akárcsak a város többi nevezetességét. 2024 tavaszától ugyanis a városvezetés napidíjat fog szedni, hogy csökkentse a turisták számát, már el is készült a belépéshez szükséges applikáció. A díjak ellenére érdemes még most meglátogatni Velencét, hiszen a sok esetben sötét titkokat rejtő látványosságok állapota folyamatosan romlik.

A velencei fesztivál a farsangi időszakra tehető, gyökerei az ókori Görögországba és a Római birodalomba nyúlnak vissza, mai formáját pedig a kereszténység térhódításával nyerte el. Közismert, hogy karneválon feltűnő álarcokat hajdan azért viselték, hogy a gazdag lakosok elrejthessék kilétüket, így arctalanul adhassák át magukat az élvezeteknek.

Az ünnepség végén tartott szépségverseny eredetét viszont talán kevesebben ismerik. A velencei hagyomány szerint a házasodni vágyó fiatalok február 2-án, Szűz Mária ünnepén áldást kérnek a helyi vallási vezetőtől. A X. században egy ilyen alkalommal kalózok támadták meg a várost, hogy elrabolják a házasodni készülő tizenkét fiatal lányt, ám Velence bátor fiai megmentették őket. 1999 óta ezekkel a szépségversenyekkel emlékeznek meg a város hőseiről.

Nem csak a karnevál, maga a város is tartogat néhány felkavaró titkot. 

Például van egy utca, ami a Calle della Morte, vagyis a halálsikátor nevet viseli, ahol a legenda szerint a Tízek tanácsa nem hivatalos kivégzéseket tartott. Odacsalták az elítélteket, hogy a nyilvánosságtól távol, a szűk utcában ontsák ki vérüket.

De láthatunk Velencében templomfalból kiálló koponyát, és elátkozott házat is: 

a Grand Canal egyik legszebb épülete, a Ca’Dario minden tulajdonosát vagy kirabolták, vagy megölték.

Sőt, a hiedelmek szerint egy 1500-as években épült ház nagytermében mai napig kísértenek rosszakaró szellemek.

Ezek mind olyan látványosságok, amiket eddig ingyen megtekinthettek a turisták. Az új szabályozás szerint viszont változik a helyzet, ugyanis a városvezetés a hatalmas tömeg miatt úgy döntött, hogy 5 eurós napidíjat fog szedni. Az erre a célra kifejlesztett applikáción keresztül figyelhetik majd hány fő tartózkodik éppen Velencében, így szabályozhatják a turisták számát. 

Velence polgármestere szerint a döntés célja nem a többletbevétel, hanem a turistadömping megfékezése. Velence a világ egyik leglátogatottabb helye a maga 20 milliós éves forgalmával, ami jelentősen rombolja az ott lakók életminőségét és a helyi nevezetességek állapotát.

A határozat 2024 tavaszán lép majd életbe. Az idegenforgalmi díjat hétvégenként és a forgalmasabb napokon kell majd megfizetni, a városnéző csomagok ára pedig 49 eurótól kezdődik majd.

A díjak ellenére érdemes még most meglátogatni Velencét, hiszen az épületek állapota a látogatóktól függetlenül is romlik. A karnevál otthona száz évente átlagosan 10 cm-t süllyed, ám a globális felmelegedés felgyorsította ezt a folyamatot. Egyes előrejelzések szerint az évszázad végére már a Szent Márk tér is víz alá kerülhet.

#Videó#velence#karnevál#Kultúra#utazás#turizmus#ma

Címlapról ajánljuk