Videó

Ezen a napon mutattuk be a magyar óvodást, akinek a Louvre-ban állították ki a képeit

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 12:30

Barabás Lujza magyar óvodás képeit 2015-ben kiállították a párizsi Louvre-ban. A csodagyerek három festményét több ezer alkotás közül választották ki, és 450 művész műveivel együtt állították ki az Art Salonban, 

A kislány hároméves volt, amikor szülei észrevették, hogy nem átlagos gyerekrajzokat készít. Lujza fantasztikusan rajzol és vegyíti a színeket. Gyarmathy Éva évek óta tehetséges gyerekekkel foglalkozik. Ő javasolta a szülőknek, hogy keressék meg a Tehetségműhelyt, ahol Lujzával most is foglalkoznak.

Lujza tehetségére egy osztrák kulturális menedzser figyelt fel, Bécsben állították ki először két képét. Ott már vevő is lett volna a képére, de szülei nem adták el az alkotást. A menedzser adta be a kislány képeit a Louvre művészeti vásárára is egy amerikai múzeumon keresztül. 

A fő képe, ami elnyerte a zsűri tetszését, a Spirál címet viseli, 1x1 méteres, és a kislány négy órát dolgozott rajta. Ez látható fent is. Művét ceruzával, viasszal, festékkel és zsírkrétával készítette.

Messze magasabb szinten van a vizuális feldolgozása, és a finom mozgása is olyan szintű, ami egy óvodásnál, azt kell mondjam, hogy nem normális. Messze kint van abból a szakaszból, ahol ő életkorilag kellene, hogy tartson

– mondta Dr. Gyarmathy Éva. A Wikipédia szerint 2015 óta a kislánynak volt már kiállítása többek között Bécsben, Texasban, Dubajban és Milánóban is.

Lujza ma már 14 éves, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanulója. Művészileg is továbbképezte magát, és a mai napig kiállít külföldön.

 

#Videó#ezen a napon#Híradó#louvre#barabás lujza#képzőművészet#festészet

Címlapról ajánljuk