Tudomány-Tech

Figyelmeztetést rak a Facebook és az Instagram az AI-képekre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 6. 18:46

Címkézni fogja a Meta más vállalatok mesterséges intelligenciával készített fotórealisztikus képeit.

A Meta Platforms internetes óriáscég a következő hónapokban ellenőrzés alá vonja a nemzetközi nagyvállalatok mesterséges intelligenciával készített digitális képtartalmait, közölte Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke kedden egy blogbejegyzésben.

Az eljárás során az ilyen képeket láthatatlan digitális forrásjelölésekkel látják el, majd címkékkel, ezzel is felhívva a felhasználók figyelmét arra, hogy az előttük álló kép nem igazi fotó, hanem mesterséges intelligencia készítette, írja az MTI.

A cég közlése szerint az intézkedés nem újkeletű, saját közösségi oldalain – Facebook, Instagram és Threads – az általuk mesterséges intelligenciával előállított tartalmakra már alkalmazzák a szóban forgó eljárást és a címkézést.

A Meta Platforms a következő hónapokban az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney, a Shutterstock és a Google-t birtokló Alphabet vállalatok képtartalmait vonja vizsgálat alá.

Clegg mindazonáltal meggyőződését fejezte ki, hogy a felsorolt vállalatok saját maguk is képesek megbízható szinten kiszűrni a mesterséges intelligenciával generált képeket. A hang- és videótartalmakra vonatkozó eljárások bonyolultabbak és még fejlesztés alatt állnak, de remélik, hogy példát mutatva lendületet és ösztönzést tudnak adni az iparág többi részének is.

A Meta felhasználóinak hamarosan kötelező lesz címkézniük a saját maguk által módosított hang- és videofájlokat. Ha valaki nem működik együtt, büntetésre számíthat.

A mesterséges intelligenciára épülő ChatGPT-val kapcsolatban Clegg hangsúlyozta, hogy az AI által írt szövegek címkézésére szolgáló működőképes mechanizmus a vállalatoknak nem áll rendelkezésükre. „Ez a hajó már elment” – fogalmazott.

Az elnök arra is kitért: miután a közeljövőben egyre több "szintetikus és hibrid tartalom" kerül megosztásra az interneten, a törlésekkel szemben sokkal inkább a címkézést kellene előnyben részesíteni.

#Tudomány-Tech#infotech#facebook#instagram#meta#ai#mesterséges intelligencia#kép#képgenerálás

Címlapról ajánljuk