Tudomány-Tech

Mark Zuckerberg bocsánatot kért az interneten bántalmazott gyermekek családjaitól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 19:31

Lindsey Graham republikánus szenátor szerint vér tapad Mark Zuckerberg és társai kezéhez, Josh Hawley pedig felszólította, hogy kérjen bocsánatot a jelenlévő családoktól.

Az Egyesült Államok szenátusának Igazságügyi Bizottsága szerdán meghallgatást tartott, azzal a céllal, hogy támogassák a gyermekek internetes bántalmazása elleni szövetségi törvényjavaslatot (Kids Online Safety Act, KOSA), írja az ABC News.

A szenátusi bizottság a meghallgatásra berendelte a legnagyobb közösségi oldalak vezetőit: Mark Zuckerberget, a Meta (Facebook és Instagram) vezérigazgatóját, Linda Yaccarinót, az X (Twitter) vezérigazgatóját, Shou Chew-t a TikToktól, Evan Spiegelt a Snapchattől és Jason Citront a Discordtól.

Ön, Zuckerberg úr és az előttünk álló cégek – tudom, hogy nem így gondolják, de vér tapad a kezükhöz

– fogalmazott Lindsey Graham republikánus szenátor nyitóbeszédében. A megjegyzés tapsot váltott ki a teremben összegyűlt családoktól, akiknek gyermekei meghaltak, miután az interneten zaklatták őket. „Van egy terméke, ami embereket öl” – tette hozzá Graham.

Később a meghallgatás során Josh Hawley, republikánus szenátor felszólította Zuckerberget, hogy kérjen bocsánatot a szobában tartózkodó családoktól.

Itt vannak ők. Ön pedig országos tévéadásban. Szeretne bocsánatot kérni azért, amit ezekkel az emberekkel tett? 

– kérdezte Hawley.

A Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalatának vezérigazgatója ezután felállt, és megfordult, hogy megszólítsa a szülőket.

Szörnyű. Senkinek sem kellene átélnie olyan dolgokat, amilyeneken az önök családjai keresztülmentek 

– mondta nekik Zuckerberg. „Éppen ezért fektetünk be olyan sokat, és folytatjuk az iparágban vezető erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen átélnie azon dolgokat, amelyeket az önök családjai.”

A gyermekek online szexuális kizsákmányolása egyre nagyobb probléma az Egyesült Államokban, emlékeztetett az ABC News a szenátusi bizottsági meghallgatással kapcsolatban. Az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja szerint a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos online bejelentések száma tízszeresére nőtt az elmúlt 10 évben, és 2023-ban elérte a napi százezret.

Dick Durbin demokrata párti elnök a gyermekek online kizsákmányolását olyan krízisnek nevezte, amelyet a technológia gyors változásai táplálnak, amelyek „erős új eszközöket” adnak a ragadozók kezébe a gyerekek becserkészésére.

A nagy közösségi oldalak jelenlévő vezérigazgatóiról Durbin azt mondta, hogy felelősek „sok olyan veszélyért, amellyel gyermekeink szembesülnek az interneten”.

A Snapchat vezérigazgatója reagált arra, hogy a cégét több kaliforniai szülő is beperelte, azt állítva, gyermekeik Snapchaten vásárolt kábítószertől, fentanil-túladagolásban haltak meg. Spiegel azt mondta, hogy „mélységes szomorúságot” érez, amiért a szolgáltatásával valakik „visszaéltek, hogy kárt okozzanak”.

Evan Spiegel a szerdai meghallgatáson támogatta a KOSA-t, de Chew, Citron és Zuckerberg azt közölték, hogy jelenlegi formájában nem értenek egyet a törvényjavaslattal.

Linda Yaccarino azt mondta, hogy ő a SHIELD törvényjavaslatot támogatja, amely lehetővé tenné az olyan emberek büntetőeljárás alá vonását, akik beleegyezés nélkül osztják meg mások személyes képeit, valamint a Stop CSAM törvényjavaslatot, amely a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagok (child sexual abuse material, CSAM) terjesztésének visszaszorítására irányul. 

Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

#Tudomány-Tech#infotech#facebook#meta#instagram#twitter#snapchat#tiktok#discord#mark zuckerberg#gyermekvédelem#internet#közösségi oldalak#egyesült államok#szenátus

Címlapról ajánljuk