Tudomány-Tech

Valami egészen váratlan dolog derült ki a napközben szunyókálásról

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 8:09

Kiderült: a rendszeres sziesztázásnak csak pozitív egészségügyi következményei vannak.

A számos kultúrában a napközbeni, elsősorban délutáni szunyókálás mindennapos szokás. Szinten minden mediterrán országban ismert a szieszta fogalma, de a szigorról és a precizitásról ismert Japánban is előfordul, hogy a munkavállalók ebédszünetben szundítanak egyet.

A nagyobb vállalatok, techcégek is támogatják a szundizást, a Google, a Samsung és a Facebook alvásra alkalmas kanapékat, napágyakat helyezett el az irodákban, hogyha a dolgozóknak szükségük lenne egy kis pihenésre a jobb produktivitás érdekében.

A délutáni sziesztázás egyre népszerűbb trend világszerte, de vajon tényleg jót tesz-e az egészségünknek, jobban megy-e utána a munka vagy pedig csak fáradtabbak leszünk, ha folytatnunk kell a napunkat utána.  A BBC Future a legfrissebb tudományos kutatásokra hivatkozva azt írja, a rendszeres sziesztázás jó hatással van az agyunk hosszútávú egészségére.

A rendszeres sziesztázás segíthet megőrizni agyunk kapacitását, és az általános egészségét is fokozhatja – derül ki a University College London (UCL) és az Uruguay-i Állami egyetem 2023-as tanulmányából. Az UK Biobank közreműködésével végzett tanulmány során kutatók 35 ezer, 40 és 69 év közötti résztvevő adatait elemezték. Megvizsgálták azoknak az embereknek a DNS-ét is, akik rendszeresen sziesztáznak.

Azoknak az embereknek az agya, akik hetente többször szundítanak, több mint 15 köbcentiméterrel nagyobb volt, mint azoké, akik soha nem szundítottak délután. „Ez azzal ér fel, hogy az agy öregedését három-hat évvel tudjuk késlelteti” – mondja Victoria Garfield, a MRC Unit for Lifelong Health and Ageing című  vezető szerzője a UCL-en.

A kisebb agytérfogattal rendelkező embereknél valószínűbb, hogy magasabb a kortizolszintjük vagy alvási apnoéval küzdenek

– mondja Garfield, aki hozzáteszi, hogy az 5-15 perces rövid szieszták azonnal javíthatják mentális teljesítményünket. A sziesztázásnak kritikus szerepe van a csecsemők kognitív fejlődésében, kísérletek azt mutatják, hogy nem tudtak új feladatokat megjegyezni, ha nem szundítottak előtte egyet.

A felnőttek sziesztájának előnyeiről kevesebb mérés áll rendelkezésre, de a UCL kutatása szerint az adatokból az látszik, hogy a szunyókálás hosszú távú előnyei leginkább azoknál az embereknél jelentkeznek, akik rendszeresen sziesztáznak és ez a tevékenység beépül a mindennapokba.

Rövid távú egészségügyi előnyök is társulnak a sziesztázáshoz, az öt-tizenöt perces rövid szieszták azonnal javíthatják mentális teljesítményünket, ez a frissesség pedig kitarthat akár órákig is.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#alvás#pihenés#munka

Címlapról ajánljuk