Életmód

Ha alszik ön mellett valaki, van egy rossz hírünk

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 6:38

Rosszul alszik? Lehet, hogy nem az ön hibája. Michigani kutatók egerek alvási szokásait vizsgálták, és érdekes megfigyeléseket tettek.

A Michigani Egyetem munkatársai szerint ha valaki alvászavarokkal küzd, a problémát az ágyon osztozó partnerrel való kapcsolata okozhatja. Kutatásuk a Current Biology című lapban jelent meg.

A MedicalXpress összefoglalója szerint Ada Eban-Rothschild, a Michigani Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa és munkatársai az egerek alvási viselkedését követték, miközben azok szociális környezetben voltak.

Az egerek az alvás megkezdése előtt keresik a testi kontaktust, alvás közben pedig összebújnak. Ezt, az alvás közbeni összebújást a hosszan tartó testi kontaktusra irányuló belső motiváció vezérli, amelynek a somatolonging, azaz a szomatovágyakozás nevet adták. Eban-Rotschild szerint egyértelmű, hogy a koronavírus idején ebből a kontaktusból kevesebb jutott az embereknek.

Az alvás közbeni összebújásnak azonban lehetnek árnyoldalai: az egerek gyakran megzavarják egymás alvását. Hasonlóképpen, az embereknél az együtt alvás nem mindig pozitív, az álmatlanság átragasztható a partnerre. A kutatóknak még nincsen válaszuk arra, hogy miért választják szívesen az emberek és egyes állatok az olyan helyzeteket, amelyek veszélyeztethetik az alvásukat.

Az együtt alvó egyének több neurofiziológiai mérésben is szinkronizálódást mutatnak, beleértve az alvást, az ébrenlétet és a REM-alvás időzítését. A kutatók vezeték nélküli eszközöket és videós eszközöket használtak egy csoporton belül több egér viselkedésének megfigyeléséhez.

Az egerek hajlandóak voltak lemondani a preferált alvási helyükről, hogy hozzáférjenek a szociális kapcsolatokhoz. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy a hosszan tartó fizikai kontaktus motivációja hajtja az összebújós viselkedést. Az együtt alvó egyedek között több neurofiziológiai jellemzőben is koordinációt észleltek, többek között az elalvás és az ébredés időzítésében és az alvás intenzitásában.

Különösen a gyors szemmozgások, vagyis a REM-alvás időzítése volt szinkronizált az együtt alvó hím testvérek között, de ugyanez nem igazolódott az együtt alvó nőstény testvérek vagy az ismeretlen egerek között is. Ez arra utal, hogy az egyén belső állapota – például a biztonságérzet – szabályozza a szinkronizáció mértékét.

A Praxis 2023-ben a hosszú élet titkát kutatta, és kiderült, hogy abban egyebek mellett a jó alvásnak is fontos szerepe van. Erős Antónia, az RTL Híradó és a Praxis műsorvezetője a forgatásokon szerzett ismereteiről és élményeiről mesélt


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#alvás#alvásminőség#egészség#párkapcsolat

Címlapról ajánljuk