Tudomány-Tech

Önjáró kézbesítő robotok fogják ellepni a koreai utcákat

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 19:02

Dél-Koreában engedélyezték a Woowa Brothers robotjai számára, hogy az egész országban közlekedhessenek.

A Woowa Brothers nevű cég kültéri és beltéri önvezető kézbesítő robotjairól tanácskozott kedden a koreai tudományos, informatikai és kommunikációs technológiákért felelős minisztérium illetékes bizottsága. Az ülés elsődleges témája a robotok fejlesztése érdekében használat terület kibővítése volt. A cég ugyanis kérvényezte, hogy szolgáltatásaik azt az egész országra kiterjesszék, és Korea utcáin szabadon járhassanak kézbesítő robotjaik, számolt be az SBS News.

A kérés azért merült fel, mert a robotok mesterséges intelligenciát használnak, ami képes a fejlődésre, de ahhoz minél többféle adathoz kell hozzáférnie. A különböző városok és lakói tökéletes lehetőséget biztosítanának a robotok számára, hogy megtanulják, hogyan tudják az önvezető funkciókat optimalizálni, minél jobban elkerülve a lehetséges ütközéseket tárgyakkal vagy gyalogosokkal.

Az ülés másik fontos kérdése szorosan kapcsolódott az előző ponthoz. A fejlesztők ugyanis szeretnék, ha a mozaikos képfeldolgozás helyett a robotok az elsőként beérkező képinformációt használhatnák fel, ami a gyalogosfelismerés funkciójuk drasztikus javulásához vezetne.

Ez a kérés több aggodalmat vetett fel, a személyes adatok védelme már korábban problémaként merült fel, sok a kérdés a videóanyagok feldolgozásával és elemzésével kapcsolatban.

Végül a közúti közlekedésről szóló törvény, valamint az intelligens robotok fejlesztését és terjesztését elősegítő törvény alapos vizsgálata után a bizottság engedélyezte, hogy az önvezető robotok kikerülhessenek az ország járdáira.

Nyitókép: Getty Images / Bloomberg

#Tudomány-Tech#önvezető#robot#mesterséges intelligencia#dél-korea#fejlesztés#informatika

Címlapról ajánljuk