Tudomány-Tech

Gyémántpor haló tűnt fel a szegedi égbolton

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 19:40

Nem mindennapi látványban volt része azoknak, akik a reggeli órákban felnéztek a szegedi égboltra.

Érdekes légköroptikai jelenségeket lehetett csütörtökön megfigyelni Szeged felett: naphaló és melléknapok jelentek meg az égbolton a reggeli órákban – írja az Időkép.

A melléknapokat a horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza létre, emiatt mindig a Nap vonalában helyezkednek el, de mellettük most egy szabályos kört kirajzoló 22 fokos naphaló is feltűnt az égen. Előfordul, hogy a szivárványszínben pompázó melléknap csak a Nap egyik oldalán jelenik meg, de most mindkét oldalon pompázott – magyarázta a meteorológiai portál.

A legkoroptika.hu meghatározása szerint halókat leggyakrabban magasszintű felhőkön láthatunk, mivel abban a magasságban vannak megfelelő körülmények az azokat alkotó kisméretű, szabályos jégkristályok kialakulásához. Ritkábban azonban az alacsonyabb rétegekben, a felszínhez közel is kialakulhatnak hasonló kristályok: ehhez többek közt kellően alacsony hőmérsékletre és a levegő nagy nedvességtartalmára van szükség. Az így létrejövő, felszín közelében észlelhető jégkristályok összessége a gyémántpor, mely a kialakulási körülményeknek köszönhetően elsősorban a sarkvidékekre jellemző.

A jelenségről a Dél-Alföld meteorológia is beszámolt a Facebook-oldalán:

Nyitókép: Gabrven / Időkép

 

#Tudomány-Tech#szeged#égbolt#gyémántpor#nap

Címlapról ajánljuk