Tudomány-Tech

Még soha nem kért ennyi adatot a magyarokról a Facebooktól a kormány

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 12:30

De kisebb arányban kaptak választ, mint más európai országok.

A Meta (Facebook) adatai szerint tavaly január és június között világszerte rekordszámú, 271 692 adatkérést nyújtottak be a kormányok és hatóságok a felhasználók profiljaival kapcsolatban. A magyar kormány ebben az időszakban kiemelkedően teljesített: 1033 darab adatkérést indított a Meta felé, egész évben ez a szám 1224 volt. Az adatkérésekből csak az esetek 50,63%-ában szolgáltatott információkat a Meta a magyar hatóságoknak, ami alacsonyabb arány, mint a többi európai ország esetében, írja a Portfolio.

A Meta jogi csapata az esetek 76,9%-ában teljesítette a világszerte érkező adatkéréseket. Magyarországról 13 sürgősségi kérés érkezett.

Az adatkérések célja bűnügyi nyomozások, terrorelhárítási tevékenységek, bírósági eljárások vagy kiberbiztonsági fenyegetések kezelése lehet. A Meta jogi csapata dönt arról, hogy teljesítik-e az ilyen kéréseket, és gyakran ellenőrzik a szükséges jogi dokumentumok meglétét is.

Magyarország adatai meglepőek, mivel a kormányok számára küldött adatkérések száma jelentősen növekedett az előző évhez képest, azonban a magyar hatóságok által kért információkra való válaszadás aránya alacsonyabb volt, mint más európai országokban.

Románia 62,88%-os aránnyal, Csehország 77,23%-os aránnyal, Franciaország pedig 84,2%-os aránnyal szerepelt a jelentésben.

Az osztrák hatóságok a hasonló lélekszámú Csehországhoz képest több adatkérést küldtek be a Facebookhoz, és 87,92%-os válaszarányt értek el.

Nyitókép: Laszlo Balogh / Getty Images

#Tudomány-Tech#facebook#magyar kormány#adat#meta

Címlapról ajánljuk