Tudomány-Tech

Facebook-összeomlás: sokan még mindig nem tudnak belépni, nem működik a kétlépcsős azonosítás

Nagy MartinNagy Martin

2024. március 6. 8:01

Azt tapasztaljuk, hogy a keddi leállás után sokan még mindig nem tudnak visszalépni a fiókjaikba és használni a Facebook és a Messenger appokat. Sokan nem kapnak SMS-ben küldött biztonsági kódot azok közül, akiknek be van kapcsolva kétlépcsős azonosítás és az erre szolgáló appokban generált kódok sem működnek.

Mint arról beszámoltunk, magyar idő szerint kedd este, másfél-két órányi leállás után elkezdtek észhez térni a Meta platformjai. Tegnap, nem sokkal délután negyed 5 után sorra dobta ki kollégáinkat, illetve olvasóinkat a Facebook a felületről, és amikor ismét beléptek volna, a jelszavukat nem fogadta el a közösségi oldal. Ez persze nemcsak minket érintett, világszerte tízmilliók jártak így.

Mi azt tapasztaltuk, hogy az Instagram simán helyreállt, a Facebookra és a Messengerre azonban ismét be kellett lépni a felhasználóknak. Ez sokaknak sikerült is, azonban világszerte rengetegen vannak, akik továbbra sem férnek hozzá fiókjaikhoz. Kollégáink tapasztalatai, valamint a Downdetector, a Twitter és a Reddit kommentjei szerint

a kétlépcsős azonosítás továbbra sem állt helyre maradéktalanul, ami megnehezíti, hogy bárki is hozzáférjen a profiljaihoz. Tapasztalataink szerint a probléma mobileszközökön, a Messenger és a Facebook alkalmazásokban, valamint weben is jelentkezik böngészőtől függetlenül.

A kétlépcsős azonosítás (two-factor authentication – 2FA) lényege, hogy a bejelentkezéshez nem elegendő pusztán a felhasználónév és a jelszó: a belépési szándékot meg kell erősíteni egy, általában SMS-ben küldött biztonsági kód megadásával vagy hitelesítő alkalmazással. Ez extra fiókvédelmet biztosít, ami nagyban megnehezíti, hogy bárki illetéktelenül hozzáférjen egy adott fiókhoz. A funkció bekapcsolását a cég lépten-nyomon ajánlja a felhasználóknak, sőt a Meta Vállalkozáskezelőben kötelező ennek megléte.

A probléma viszont az, hogy nem sokan kapnak SMS-ben küldött biztonsági kódot azok közül, akiknek be van kapcsolva ez a funkció, illetve a hitelesítő alkalmazásban generált kódok sem működnek. Van, akit egy felugró hibaüzenet fogad az alkalmazásban, melyben az áll, hogy most nem tudnak kódot küldeni. Azt tapasztaljuk, hogy hiába zárja be és nyitja meg a felületet, vagy telepíti újra az alkalmazást a felhasználó, akkor sem működik a kétfaktoros belépés.

A problémát árnyalja, hogy egyesek kedd este még kaptak SMS-t és be tudtak lépni egy adott eszközről, általában weben, de máshol nem. Ilyenkor értesítés is érkezik arról, hogy valaki megpróbál bejelentkezni egy másik eszközről, mondjuk mobileszközről, de a Facebook rendre megakadályozza a belépést, hiába szeretné igazolni a felhasználó, hogy igenis ő próbált bejelentkezni.

A Meta az applikációban a fiók helyreállítása funkciót ajánlja azoknak, akik másik lehetőséget szeretnének a belépésre. 

Itt az egyetlen lehetőség, amit felajánl, az a fényképes azonosító okmány elküldése a Facebooknak. Csak annyi a bökkenő, hogy a folyamat akár néhány napig is eltarthat, és addig nem biztos, hogy a felhasználó visszajut a fiókjába, erre a Meta is figyelmeztet. Ennek ellenére a Reddit és a Downdetector oldalak hozzászólói közt is akadnak, akik megpróbálkoztak vele, hátha sikerrel járnak. Azt nem tudni, pontosan hány embert érint még ez a probléma. A Downdetectoron szerda reggel már csak pár száz konkrét bejelentés volt, noha a kommentek közt rengetegen jelezték a hibát. 

Frissítés: A közösségi médiában és az internetes fórumokon arról számolnak be a felhasználók, hogy a Meta elkezdte helyreállítani a kétlépcsős azonosítást. Szerda délutánra már mi is azt tapasztaltuk, hogy érkeznek a hitelesítő SMS-ek. Időközben már az amerikai Forbes is hírt adott arról, hogy március 6-án még gondok voltak a kétlépcsős belépéssel. 

Andy Stone, a Meta kommunikációs igazgatója ezzel szemben az X-en magyar idő szerint kedden negyed 7-kor azt közölte, hogy az összeomlás utáni hibákat sikeresen elhárították, és elnézést kért az okozott kellemetlenségért. A Meta hivatalos státuszoldala is azt jelezte szerda reggel, hogy minden rendben van, és már elhárultak a bejelentkezési problémák.


Nyitókép (illusztráció): Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#facebook#kétlépcsős azonosítás#hiba#leállás#meta#messenger

Címlapról ajánljuk