Tudomány-Tech

Titokzatos útra indul az amerikai hadsereg űrrepülőgépe

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 20:47

A SpaceX legnagyobb rakétájával lövik fel csütörtökön az X-37B űrrepülőgépet. Nem árulták el, hova megy, csupán annyit tudni, magvakat visz magával.

A SpaceX Falcon Heavy rakétája csütörtökön fellövi az amerikai hadsereg titokzatos űrhajóját – írja a CNN.

Az nem árulták mi lesz a feladata a személyzet nélküli ürrepülőgépnek és az sem világos, hogy hova megy. Az X-37B már régóta az űrközösség érdeklődésének és spekulációinak tárgyát képezik, mivel az amatőr rajongók versenyben követik nyomon a tartózkodási helyét, és elméleteket osztanak meg arról, mit is csinál.

A csütörtökön induló küldetés – az X-37B repülőgép hetedik űrutazása – még érdekesebbnek ígérkezik, mint a korábbi repülések. Eddig a Falcon 9-cel, vagy az Atlas V rakétával lőtték fel, míg most a Falcon Heavyvel, ami sokkal nagyobb tolóerővel rendelkezik, mint a másik kettő. Ez azt jelenti, hogy az űrrepülőgépet távolabbi pályákra szánják, talán a Holdra vagy a Marsra.

Annyit lehet tudni, hogy egy NASA-kísérletet is végre fognak hajtani, amelynek célja, hogy megtalálják az űrhajósok életben tartásának módját a jövőbeli mélyűri küldetések során. A Seeds-2 elnevezésű kísérlet „növényi magokat tesz ki a hosszú távú űrrepülés sugárzási környezetének”.

A világűr talaj nélküli környezetében történő élelemtermesztés megtanulása létfontosságú lehet az űrhajósok számára a Holdra vagy azon túlra irányuló hosszú küldetések során, mert ezekre a helyekre nehéz friss élelmiszert szállítani.

Nyitókép: Reuters/U.S. Space Force/Staff Sgt. Adam Shanks

#Tudomány-Tech#x-37b#űrrepülőgép#fellövés#spacex#nasa

Címlapról ajánljuk