Tudomány-Tech

Így lőtték fel egy magáncég Hold-szondáját – videó

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 22:52

A Nova-C űrszonda egyhetes utazás után érheti el a Hold déli pólusát, ahol aztán munkához láthat.

Fellőtték Floridából csütörtökön az Intuitive Machines amerikai magáncég által fejlesztett Nova-C holdraszálló űrszondáját.

A Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból helyi idő szerint hajnali 1 óra után indították el az űrszondát a SpaceX Falcon 9 hordozórakétájával.


A Nova-C űrjármű a tervek szerint egyhetes utazás után érheti el a Hold déli pólusát. Ha minden rendben lesz, akkor az Intuitive Machines lesz az első magáncég, amelynek az Egyesült Államok Apollo-programja után elsőként sikerül egy űrjárművet a Hold felszínére juttatni.

Az űrszondát a NASA eszközeivel szerelték fel, amelyek adatokat gyűjtenek majd a Holdon. A NASA a 2020-as évek második felére tervezi, hogy ismét űrhajósokat juttat el a Holdra.

Az újabb emberes küldetés előtt azonban várhatóan több, a Nova-C-hez hasonló holdraszállót fognak először felbocsátani, hogy alaposan felmérjék a Hold felszínét és az esetleges veszélyeket. Az Odysseus elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy az időjárási viszonyok miként hatnak a Hold felszínére, rádiócsillagászati adatokat gyűjt majd, illetve igyekszik olyan információkat szerezni, amelyek segíthetik a landolási és navigációs technikák tökéletesítését. Az Intuitive Machines 2024-ben még két további hasonló küldetést tervez a Holdra.

Nyitókép: Reuters/Joe Skipper

#Tudomány-Tech#spacex#űrhajó#hold#szonda#nasa#űrszonda#fellövés

Címlapról ajánljuk