Tudomány-Tech

Bélrezegtető tablettát fejlesztettek az elhízás ellen

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 20:57

Az eszközt feltaláló tudósok szerint forradalmasíthatja az elhízással küzdő betegek terápiás lehetőségeit.

A tudósok kifejlesztettek egy olyan eszközt, amely megrezegteti az emberek beleit annak érdekében, hogy elvegye a kedvüket az evéstől – derül ki egy új tanulmányból, melynek eredményeiről az Independent.co.uk. számolt be.

Az eszközt, amelyet vibráló, nyelhető bioelektronikus stimulátornak (VIBE) kereszteltek, tabletta formájában kapható, és szájon át kell bevenni. Amint átjutott a bélrendszeren és kapcsolatba kerül a gyomornedvvel, vibrálni kezd. Ezek a rezgések a gyomor bypass műtéthez hasonló stimulációt váltanak ki, ami jóllakottság érzetét kelti a betegben.

A kutatók szerint találmányuk nem különbözik más súlycsökkentő készítményektől, mint amilyen például a Wegovy vagy az Ozempic. A tudósok állítják, gyógyszerük ezekhez hasonlóan segíthet az embereknek szabályozni táplálkozásukat, és ezáltal elkerülni az elhízással kapcsolatos problémákat, például a cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

A készítményt sertéseken tesztelték, a kísérleti állatok pedig 31 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, miután lenyelték a tablettát – állítják a tudósok. Giovanni Traverso, a Brigham and Women’s Hospital gasztroenterológusa és a tanulmány szerzője úgy véli, az eszköz forradalmasíthatja az elhízással küzdő betegek terápiás lehetőségeit, ám hangsúlyozza: további kutatásokra van szükség, mielőtt elérhetővé válna a betegek számára.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#tabletta#elhízás#kísérleti gyógymód

Címlapról ajánljuk