Életmód

Kirekesztve érezték magukat Japánban a túlsúlyos britek

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 14:00

Új sorozatot indított az egyik brit televíziós csatorna, aminek keretein belül túlsúlyos angolok utazzák be a világot, hogy a súlyvesztés különböző formáit megismerjék. Az első epizódban Tokióba utaztak, ahol meglepő fogadtatásban volt részük.

A Négyes csatorna frissen debütált „Around the World in 80 Weighs” című műsorában a hat önkéntes résztvevő először a távoli Japánba utazott, ahol a népesség mindössze 4 százaléka túlsúlyos. Ezzel szemben Nagy-Britanniában 25 százalék, azaz minden 4. brit súlytöbblettel küzd.

Japánban a dolgozók minden reggel részt vesznek egy rövid tornán, emellett olyan munkahelyek is vannak, ahol a derekukat is lemérik. Mivel az elhízás Japánban ritkaságnak számít, a műsor résztvevői hamar kitűntek Tokió külvárosának nyüzsgő tömegéből és kivívták a járókelők figyelmét.

Az egyik résztvevő panaszosan mesélte, hogy több iskolás nyíltan mutogatott rájuk és ki is nevették a csoportot. Minél tovább maradtak odakint, annál feszültebben fogadták az ismeretlen emberek bámulását.

A megszégyenítéstől leverten a hölgyek tovább folytatták útjukat, de volt, aki megjegyezte, hogy nem érzi kényelmesen magát, és ha tehetné, nem térne vissza Japánba.

Az epizód további részében csatlakoztak a csapat többi tagjához, majd találkoztak két házigazdájukkal, Mr. és Mrs. Eats japán influenszerekkel, akik az első találkozás után beismerték, hogy először találkoztak nagyobb méretű emberekkel.

Nagyon ritkák az elhízott emberek Japánban. Valószínűleg élnek a mi városunkban is, de sosem találkozom velük.

– közölte Mrs. Eats.

A csoportnak ezután azt is elmagyarázta, hogy a japán emberek nagyon fegyelmezettek és fontosnak tartják a harmóniát, ha pedig valaki túl nagy és emiatt kilóg a tömegből, azzal felborítja a harmóniát. Ezután a bemutatkozás után a hat brit beköltözött fogadóikhoz, ahol pár napig az étellel és étkezéssel kapcsolatos hozzáállásukról tanultak. Japán szokásokhoz hűen csak pálcikákkal étkezhettek, a háromszög szabály alapján az étkezés során minden típusú ételből enniük kellett egy kicsit, illetve akkor kellett befejezniük az evést, amikor úgy érezték, 80 százalékig teltek meg.

A későbbiekben a csoport részt vett a japánok Rajio Taiso nevű programjában. A Rajio Taiso a túlsúly elkerülése érdekében jött létre, ez a teljes testet átmozgató tornagyakorlatokból álló feladatsor, amit minden reggel a rádión keresztül közvetítenek. A munkahelyeken a műsort kötelező módon együtt hallgatják és csinálják végig a dolgozók pozíciótól függetlenül.

Miután a nyugati étkezési szokások betörése Japánba jelentősen megnövelte a túlsúlyosak számát, a japán kormány 2008-ban bevezette a derékvonal mérését a munkahelyeken. A férfiak legfeljebb 85, a nők legfeljebb 90 centis derékbőséggel rendelkezhetnek, afölött külön teljesítendő, kötelező testmozgást szabnak ki rájuk. A brit csoport először meglepődött a szabály hallatán, de később úgy nyilatkoztak, hogy a munkahely és az egészség közötti szoros kapcsolat érdekes eleme a japán kultúrának.

Jelenleg több, mint 1 milliárd ember küzd túlsúllyal a világban, olvasható a WHO oldalán. 650 millió ebből felnőtt, 340 millió tinédzser és 39 millió gyermek, és a számok egyelőre csak növekedést mutatnak. A Négyes csatorna éppen ezért döntött úgy, hogy műsorán keresztül megmutatja, hogyan is kezelik különböző országok a túlsúly problémáját, perspektívát biztosítva ezzel azok számára, akiket érinthet a probléma.

Nyitókép: Getty Images / Heike Faber

#Életmód#elhízás#túlsúly#britek#japán#diéta#egészség#televízió#étkezési szokások

Címlapról ajánljuk