Tudomány-Tech

Ezt ne tegye vadiúj iPhone-jával, ha nem akarja összezavarni szegényt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 6. 7:57

Elképesztő, mit művel az Apple új telefonjával, ha egy tükörre célzunk vele fényképezéskor.

Szinte az egész világon végigfutott a napokban Tessa Coates brit standupos Instagramra feltöltött fotója, amivel követői tudtára adta, hogy eljegyezték. A fotó azonban nem a menyasszonyi ruhapróba miatt vált világhírűvé, hanem a rajta megfigyelhető, tipikusan 21. századi rejtély miatt.

Tessa Coates ugyanis egy kétszárnyú tükör előtt áll, és a fotó furcsasága, hogy a nő tükörképei és ő maga három eltérő pózban látszanak rajta.


Tessa Coates azt írta a képhez, hogy az nem photoshopolt, nem panorámakép és nem az iPhone 15-ben lévő Live Photo mód eredménye, ellenben szerinte hiba történt a mátrixban, „a valóság szövete felfeslett”.

A fotót látva rengetegen aggódni kezdtek Tessa Coatesért, voltak, akik szerint természetfölötti jelenség látható a fotón, a menyasszonyi ruha el van átkozva, a ruhabolt pedig portál egy másik dimenzióba.

Az okostelefonok csínját-bínját értő és tudó szakportálok azonban hamar eloszlatták a rejtelmes homályt, ami körbelengte a fotót. Mint többek között például az Engadget vagy a The Verge is megírta, a fotó furcsaságára van egy egyszerű magyarázat: az iPhone 15 kameraszoftverét megzavarta a két tükörfelület és a három alak. Mivel az exponálás beltérben, szegényes fényviszonyok közt történt, az expozíciós idő hosszú volt, és Tessa Coates mozgását három fázisban is megörökítette a telefon érzékelőlapkája és a képet feldolgozó program.

A magyarázat után Tessa Coates külön Instastory Highlight-ban foglalta össze a történetet, ami ide kattintva lapozható végig.

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images / rtl.hu

#Tudomány-Tech#infotech#iphone#kamera#hiba

Címlapról ajánljuk