Tudomány-Tech

Hasznos, ám kockázatos funkcióval kísérletezik a Google

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 14:18

A Google egy új, kísérleti funkciót mutatott be, amellyel az emberek olyan jegyzeteket hozhatnak létre egy adott weboldalhoz vagy cikkhez, amelyeket bárki elolvashat. Így a felhasználók hasznos tippeket adhatnak egymásnak, ugyanakkor a gyanútlan emberek félrevezetésére is alkalmas lehet.

A Google elindított egy új, kísérleti funkciót, amelynek lényege, hogy az emberek jegyzeteket hozhatnak létre weboldalakhoz, amelyek hasznos tippeket tartalmaznak egy cikkel vagy témával kapcsolatban mind szakértőktől, mind pedig hétköznapi emberektől – adta hírül a 9to5Google.

A 24.hu cikke szerint ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy az egyes keresési találatok alatt két fül kap majd helyet: a Jegyzet hozzáadása és a Jegyzetek. Utóbbira kattintva egy olyan felület fogadja majd a felhasználókat, ahova

bárki leírhatja az adott weboldallal vagy cikkel kapcsolatos észrevételeit, de akár egy rövid összefoglalót is készíthet az olvasottakról, segítve azokat, akik legközelebb odatévednek.

A jegyzeteket bárki megtekintheti, lájkolhatja, megoszthatja vagy elmentheti későbbre, valamint arra is van lehetőség, hogy jelentse a Google-nek felülvizsgálat céljából, ha félrevezetőnek vagy károsnak ítéli meg az olvasottakat. 

És mi van akkor, ha valaki kevésbé nemes célokra, mondjuk dezinformáció terjesztésére használja majd az új funkciót?

A vállalat ígérete szerint algoritmikus védelmet és hús-vér emberi moderátorokat, tényellenőröket is alkalmaz annak érdekében, hogy a Jegyzetek hasznosak és biztonságosak legyenek, a Google egy adott weboldalhoz tartozó minden egyes jegyzetet a keresési kifejezéshez való relevanciája alapján rangsorolja majd. A legtöbb tartalomnál (pl. divat, videojátékok stb.) elérhető lesz az új funkció, de az olyan, érzékeny témáknál nem, mint a politika, a választások vagy az egészségügy. A kísérleti funkció a napokban lesz elérhető az Android és iOS felhasználók számára az Egyesült Államokban és Indiában.

Nyitókép (illusztráció): Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#google#újítás#funkció#kereső#dezinformáció#félrevezetés#internet

Címlapról ajánljuk