Tudomány-Tech

Vigyázzon! Ha észreveszi ezt a Google-ben, akkor a csalók épp megpróbálják átverni

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 20:15

Fontos, hogy azonnal intézkedjünk, ha ezt észrevesszük, amíg nem késő.

A kiberbiztonság egyre fontosabbá válik életünkben, azonban néha nehéz lehet lépést tartani a techcégek fejlesztéseivel, és azokkal a lépésekkel, amiket mindenképp meg kell tennünk, hogy biztonságban legyünk az interneten.

Most a LadBible hosszabb cikkben ír arról, hogy a Google Chat lett a csalók egyik új kedvelt platformja, ahol megpróbálják átejteni, különböző módokon csőbe húzni a gyanútlan felhasználókat. A módszereik folyamatosan változnak, de az alábbi ötféle csalás még mindig népszerű. Ha ezeket időben felismerjük, komoly kártól, fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Ezek természetesen nemcsak a Google Chatre, hanem szinte az összes közösségi médiumra érvényesek.

  • Romantikus csalások: vigyázzunk, ha valaki túl könnyedén, túl közeli ismeretségre akar velünk szert tenni. Általában átverés húzódik a háttérben.
  • Phishing: ez azt jelenti, hogy hamis profillal, valamely ismerősünk, barátunk, családtagunk „bőrébe bújva” próbálnak pénzt kihúzni belőlünk a csalók. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg az van a beszélgetés másik oldalán, akinek mondja magát.
  • „Az IT-tól hívjuk”: mielőtt bárkinek elhiszi, hogy a cége, a Google, vagy bármelyik vállalat teches segítője, tegyen fel neki pár kérdést, amelyek alapján meggyőződhet, hogy igazat mond.
  • Hamis álláshirdetések: emlékezzünk az általános szabályra: ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg csalás. Ne higgyen az elképesztően magas fizetést, jó körülményeket ajánló álláshirdetéseknek, még akkor sem, ha egy valódi cég nevében teszik közzé azokat.
  • Befektetési csalás: hasonló szabályok érvényesek erre. Ne adjunk ki pénzügyi információkat a nagy hozamú, mesés meggazdagodást ígérő „befektetési lehetőségekre”.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#google#csalás#chat#veszély#figyelem#internet

Címlapról ajánljuk