Tudomány-Tech

Meghalt az a férfi, akinek a világon másodikként ültettek be sertésszívet

rtl.hurtl.hu

2023. november 1. 8:37

Az 58 éves amerikai férfi genetikailag módosított állati szervet kapott.

Meghalt hétfőn az 58 éves Lawrence Faucette, akinek hat héttel korábban ültettek be a szervezetébe egy génmódosított sertésszívetjelentette az AP amerikai hírügynökség. A férfi haláláról kedden számoltak be orvosai.

A Maryland Egyetem orvostanászékének közlése szerint a beültetett szív legalább négy héten át egészségesnek tűnt, és az orvosok optimisták voltak, de aztán a férfi szervezete elkezdte kilökni a szívet. A férfi felesége közölte, hogy férje „soha nem gondolta volna, hogy ilyen sokáig életben fog maradni”, hozzátéve, hogy azért vállalta a műtétet, mert így másokért tudott tenni valamit.

Az 58 éves amerikai férfi végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett és egészségügyi állapota miatt nem volt jogosult emberi szív beültetésére. Ő volt a második ember a világon, akin ilyen beavatkozást hajtottak végre.

Lawrence Faucette annak tudatában vállalkozott erre, hogy az első ilyen műtéten átesett páciens mindössze két hónapig élt az operáció után. Az 57 éves David Bennett volt az első ember a világon, aki olyan állati szervet kapott, amelyet genetikailag módosítottak, hogy ezzel megakadályozzák a kilökődést. A férfi január 7-én kapta meg az új szívet:

Nyitókép: Híradó

 

#Tudomány-Tech#génmódosított#sertésszív#beültetés#egyesült államok

Címlapról ajánljuk