Tudomány-Tech

Génmódosítást végeznek csirkéken, hogy immunisak legyenek a madárinfluenzára

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 16:27

A brit kutatók génmódosítást végeznek csirkéken, hogy ellenállóbbak legyenek a madárinfluenza-fertőzésekkel szemben.

A világon elsőként sikerült úgy megváltoztatni egy csirke DNS-ét génmódosítással, hogy az állat részben immunis legyen a madárinfluenza-fertőzésre – írja az Euronews.

A madárinfluenza baromfik milliót pusztítja el, de közrejátszik a tojás és pulyka árának emelkedésében is világszerte. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a madárinfluenza az emberre nézve is veszélyt jelenthet, noha eddig nem okozott jelentős megbetegedéseket.

A génmódosításokkal a brit tudósok célja az volt, hogy csökkentsék a madárinfluenza terjedését a baromfiknál. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint idén április és június között 634 alkalommal tört ki madárinfluenza-járvány vadon álló állatoknál a 25 vizsgált EU-s tagállamban.

A tudósok szerint a génkezelésen átesett csirkék ellenállóbbnak bizonyulnak a madárinfluenza kevésbé veszélyes formájánál, ám a világszerte keringő H5N1-es törzsnél még nem működik megfelelően, így további kutatásokra van szükség – szögezte le Wendy Barclay influenzaszakértő, a londoni Imperial College professzora. A kutatás eredményeit a Nature Communications című folyóiratban publikálták kedden.

Nyitókép: Getty Images

 

#Tudomány-Tech#génmódosított#csirke#madárinfluenza

Címlapról ajánljuk