Tudomány-Tech

Alaposan elszúrták a T-rex ábrázolásokat a Jurassic Parkban, kiderült, egészen máshogy néztek ki

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 21:53

El lehet felejteni a vicsorgó T-rexeket, ahogy rongyolnak a dzsungelben, a kutatók szerint a ragadozóról az ábrázolások elavultak.

Szinte az összes ábrázolás úgy mutatja a Tyrannosaurus rexet, hogy a fogait villogtatja a kutatók szerint ez nem úgy volt, mert a ragadozó őslénynek bizony voltak ajkai, amelyek a fogait takarták – írja a Guardian egy tanulmányra hivatkozva.

Szakértők szerint a theropodákról azért alakult ki ez a nézet, mert hatalmas fogaik voltak, illetve mert legközelebbi élő fogazott rokonaiknak – például a krokodiloknak és az aligátoroknak – szintén nincs ajkuk.

Dr. Mark Witton, a Portsmouthi Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a dinoszauruszokról alkotott népszerű ábrázolások elavultak. Azt is elmondta, alapvetően még mindig a 30 évvel ezelőtti Jurassic Park árnyékában élünk.

A kutatók összehasonlították egy Daspletosaurus fogainak kopását az aligátorokéhoz képest és az utóbbié jóval kopottabb volt.

A kutatócsoport a mai gyíkok koponyájának és fogainak méretét is elemezték és az alapján is arra jutottak, hogy a theropodák fogai nem voltak túl nagyok ahhoz, hogy ajkakkal fedjék őket.

Ha csak egy komodói sárkányt képzelünk el méretarányosan egy kétméteres koponyával, arra fogunk jutni, hogy nem sokban különbözik egy T-rextől – mondta Witton.

Nyitókép: Tyrannosaurus rexet ábrázoló életnagyságú robot áll egy hongkongi bevásárlóközpont tetején 2022. június 6-án. A robot őshüllőt a Hongkong, az egykori brit koronagyarmat Kínának való visszaadásának 25. évfordulójára tervezett ünnepségekre készítették. Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre.

#Tudomány-Tech#Tyrannosaurus Rex#dinoszaurusz#jurassic park#fogak#ajkak

Címlapról ajánljuk