Tudomány-Tech

Túl sokat szexelnek a maguk köré háremet gyűjtő hímfókák, emiatt pusztulnak el

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 19:47

Visszaüt az extrém poligámia.

Olyan sokat szexelnek, hogy korán halnak a hím elefántfókák, derült ki egy 14 ezer egyedet vizsgáló tanulmányból, amit a Guardian szemlézett. A lap szerint ennek az az oka, hogy a Csendes-óceán délnyugati részén élő állatoknak kell az energia a sok kamatyoláshoz.

Az elefántfókák extrém poligámiában élnek: egy hím „háremében” akár száznál is több nőstény példány lehet. Mivel ennyi opciója van a hímnek a szexre, ezért gyorsabban égeti el az energiát, mint a nőstények.

Emiatt pedig a hímek arra kényszerülnek, hogy nagyon sokat egyenek, és mindent megtegyenek a betevő falatért, ami lehetséges: még azt is, hogy kevésbé biztonságos, ragadozókkal teli területre merészkednek.

Ennek következményében a nyolc évnél idősebb fókák körében a hímeknek évről évre csupán ötven százalékos a túlélési rátájuk, míg a nőstények esetében ez az arány nyolcvan százalékpont. A hímek problémájához hozzájárul, hogy csupán nagyjából négy százalékuk – jellemzően a legerősebbek – jutnak háremhez, a többieknek alig van párosodási lehetőségük.

Így elég kemény harcok folynak a háremekért a hímek között, amiknek következtében nem ritka, hogy megölik egymást.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#szex#fóka#hárem#óceán#ragadozó

Címlapról ajánljuk