Tudomány-Tech

Ilyen lenne, ha a mesterséges intelligencia írná a magyar politikusok beszédeit

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. március 11. 9:32

Gyurcsány Ferenc szabadversei mára külön műfajt alkotnak a hazai politikai életben, Kövér Lászlótól pedig mindig jó eséllyel számíthatunk egy-két vaskos megmondásra gendertémában. Korábban már faggattuk a ChatGPT-t arról, mit tud mondani a magyar közéletről, most pedig arra kértük, hogy írjon meg néhány fiktív nyilatkozatot és közleményt, kitérve az aranyhalak és a magyar értékek védelmére is.

Vannak oldalgások, vágások. Értjük. Nem kell szeretni egymást. A hazát kell szeretni. Ebből pedig következik, hogy aki nincs a Fidesz ellen, az vele van. Akik pedig ellene vannak, azok vagy együttműködnek, vagy ha nem, akkor mégis a Fidesszel vannak. Velünk vagy velük. A hazával vagy a Fidesszel. Ez a választás

– sommázta Gyurcsány Ferenc nemrégiben, hogy mi is a helyzet oldalgás- és választásügyben, de ennél sokkal karakteresebb megnyilvánulásai is vannak a DK elnökének. Január közepén olyan szabadverset írt, amiről csak megtippelni lehet, hogy miről szól. 

Kisebb irodalmi közelharccá akkor vált a dolog, amikor Kocsis Máté beszállt a regélésbe, mely során mintha az ürülék elfogyasztásáról lamentált volna. 

 

Néhány héttel azután, hogy egy interjúban faggattuk ki a ChatGPT-t, most írásra fogtuk a robotot, és bizonyos válaszai ugyan szürreálisak lettek, de épp csak annyira, mint amennyire a valódi nyilatkozatok voltak azok. Lássuk is. 

Hogy mi is az a ChatGPT,  és ki áll mögötte, arról itt is részletesen írtunk.

Figyelem, a következő idézetek mind a csetbot segítségével készültek, így azok teljes mértékben fiktívek. A helyesírási és a fogalmazási hibákat direkt nem javítottuk, hogy megőrizzük a válaszok autentikusságát. 

„Szeretném, ha írnál nekem egy Gyurcsány Ferenc magyar politikus által ihletett szabadverset. A címe legyen az, hogy Készülünk. Kérlek, legyen benne a Schadl-ügy, az infláció, valamint Vlagyimir Putyin évértékelő beszéde” – kértük a ChatGPT-t. 

A robot hamar megírta a választ:

Készülünk 

A Schadl-ügy mélyen bennünk van, Infláció terhe nyomja vállunkat. De mi nem adjuk fel, hisz' Kánaán Felé vezet az utunk, ezt jól tudjuk már. 

Vlagyimir Putyin most is szól, Hatalmát félti, látni kell azt. De mi itthon dolgozunk tovább, Saját sorsunkat őrizve nagyobbat. 

Nem kérünk ajándékot, sem kegyet, Csak lehetőséget, hogy megmutassuk mit érünk. A harcban nem szaladunk meg könnyen, De kitartásunkkal elérjük, amit akarunk. 

Készülünk, hogy győzni tudjunk, Hogy megvédjük a hazát, s ha kell, Akár egyedül is helytálljunk. Mert a magyar nép ereje végtelen.

Kocsis Máté stílusában viszont nem verset kértünk, mivel tőle alighanem mindenki számára emlékezetesebb a kilakoltatott aranyhalairól szóló nyilatkozata. Mint ismert, tavaly szeptemberben egy újságíró megkérdezte a Fidesz frakcióvezetőjét arról, hogy ő személy szerint hogyan takarékoskodik az energiaválság közepette, mire Kocsis közölte, hogy megszüntette egy akváriumát. „Ez például nekem, mint aki 35 éve tartok halakat, egy fájó döntés volt, de meghoztam” – fogalmazott. 

De mi nem adjuk fel, hisz' a Kánaán felé vezet az utunk – sokkal boldogabb lenne ez az ország, ha a mesterséges intelligencia írná a politikusok nyilatkozatait
MTI/Bodnár Boglárka


Mi most arra kértük a robotot, hogy írjon meg egy Kocsis Máté inspirálta közleményt az aranyhalakról. Íme a ChatGPT válasza:

Tisztelt Horgászok és Állatbarátok! 

Az utóbbi időben egyre több panasz érkezett hozzánk az aranyhalak helyzetével kapcsolatban. Az aranyhalak az egyik legkedveltebb hal az otthoni akváriumokban és tavakban, ugyanakkor a felelőtlen tartásuk számos problémát okozhat. 

Az aranyhalakat gyakran tévesen tartják fél literes befőttesüvegben vagy túl kicsi akváriumokban, ami súlyos stresszt okoz nekik és számos betegség kialakulásához vezethet. Emellett, az aranyhalak elengedése a természetbe, vagy az édesvízi élőhelyekbe, komoly környezeti károkat is okozhat. 

Az aranyhalak tartásával kapcsolatos szabályok megsértése nem csak az állatok jólétére, hanem az egész ökoszisztémára is negatív hatással van. Az aranyhalak védelme és megőrzése érdekében felhívjuk az állatbarátokat és horgászokat, hogy tartsák be az előírt szabályokat, és csak felelősségteljes tartással foglalkozzanak. 

Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy az aranyhalak betegségei átterjedhetnek más halakra is. Ezért a tavakban és akváriumokban tartott halak egészségének megőrzése érdekében javasoljuk, hogy csak egészséges aranyhalat vegyenek, és az új halakat legalább 2-3 hetes karanténba helyezzék, mielőtt azokat a többi halhoz engedik. 

Az aranyhalak védelme érdekében továbbra is szorosan együttműködünk az érintett hatóságokkal, és az állatvédő szervezetekkel. Köszönjük, hogy Önök is részt vesznek az aranyhalak megóvásában. 
 

Kövér László házelnök rendszerint erőteljes állításokat tesz nyilatkozataiban, és különösen foglalkoztatják a gendertémák. Emlékezetes kijelentése volt, hogy egy „normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda”, a januári Madách-évfordulón pedig így fogalmazott

napjainkban Madách csak amiatt vonná össze a szemöldökét, hogy Ádám és Éva az emberiség fennmaradását biztosító egymásnak rendeltségét a mai nyugati kultúrában micsoda hévvel igyekeznek átírni Ádám és Béla kapcsolatára.


Megkértük a ChatGPT-t, hogy írjon egy olyan Kövér László-beszédet Madách Imre születésének évfordulójára, amelyben szóba kerül a magyar melegek helyzete is. Az eredmény láttán meglepetten tapasztaltuk, hogy a robotházelnök mennyire máshonnan közelítette meg a kérdést, mint a valódi.

Tisztelt Vendégek, Kedves Barátaim! 

Ma egy olyan alkalomból gyűltünk össze, amely az irodalom és a kultúra világában különösen fontos helyet foglal el. Az irodalmi évfordulók mindig is arra emlékeztettek bennünket, hogy a szavak ereje és az írott szövegek hatása örökké megmarad. 

Az irodalom és a kultúra éppen ezért olyan kincseink, amelyeket meg kell őriznünk és ápolnunk, és amelyek által megérthetjük saját történelmünket és kultúránkat. Az irodalom és a kultúra ugyanis nem csupán a múltunkat formálta, hanem a jelenünket és a jövőnket is alakítja. 

Az irodalmi évfordulók emlékeztetnek arra, hogy az írás és az olvasás milyen fontos szerepet játszik az életünkben, és hogy az irodalom által inspirálódva, nagy dolgokra képesek vagyunk. Az irodalom segít bennünket abban, hogy jobban megértsük a világot, és hogy mélyebben átlássuk a dolgokat. (…) 

Az irodalom és a kultúra nemzetközi szinten is fontosak a diplomáciában és a nemzetközi kapcsolatokban. Az irodalom és a kultúra olyan erőt képviselnek, amely lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, és hogy jobban megértsük egymást. 

Sajnos azonban még mindig vannak olyan területek az életünkben, amelyekben a kultúra és a tolerancia nem kielégítő. Egy ilyen példa a magyar meleg közösség, akiknek még mindig sok nehézséggel kell szembenézniük a társadalmunkban. 

Ezért ma, az irodalmi évfordulók alkalmából, arra szeretnék bátorítani mindenkit, hogy ne csak az irodalom és a kultúra ápolására, hanem a tolerancia és elfogadásra is figyelmet fordítsunk. Mindannyian az emberi jogok és az egyenlőség mellett vagyunk, és hisszük, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy tiszteltetésben részesüljön, függetlenül attól, hogy milyen kultúrából, származásból vagy szexuális irányultságból származik. 

Az emberi jogok és az egyenlőség mindenhol fontosak, és ezt a kormányunk is elismeri. Azon dolgozunk, hogy az országunk minden polgára számára biztosítsuk ezeket az alapvető jogokat és szabadságokat, és hogy mindenki egyenlő elbánásban részesüljön. Köszönöm a figyelmet.

De mi nem adjuk fel, hisz' a Kánaán felé vezet az utunk – sokkal boldogabb lenne ez az ország, ha a mesterséges intelligencia írná a politikusok nyilatkozatait
MTI/Soós Lajos


Utolsó kérésünk az volt a robothoz, hogy a Mi Hazánk vezetője, Toroczkai László stílusában értekezzen arról, milyen veszélyek leselkednek a magyarokra, és hogy milyen eszközökkel kellene megvédeni a magyar érdekeket.

Szeretettel üdvözlöm Önöket! Az életben vannak olyan pillanatok, amikor az embernek el kell határoznia, hogy melyik oldalon áll. Azok vagyunk, akik nem félnek kiállni az igazság mellett, még ha ez néha nehéz is. 

Magyarország egy olyan ország, amely a történelem során számos kihívással szembesült, de mindig az összetartás, a szolidaritás és a kemény munka segítségével sikerült megbirkóznunk a nehézségekkel. Azonban ma újabb veszélyek fenyegetik országunkat. Az illegális bevándorlás, a globalizáció és a liberális eszmék elterjedése mind komoly veszélyt jelentenek Magyarország és a magyar nép számára. 

Ezért azt ígérem nektek, hogy mindent megteszünk azért, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar értékeket. Azt ígérem, hogy az igazság, a becsület és a hazaszeretet mindig az első helyen állnak az ügyeinkben. És azt is ígérem, hogy soha nem engedjük, hogy az országunkat aláássák azok a globalista erők, akik meg akarják szüntetni az európai nemzetállamokat és eltörölni a magyar identitást. 

Meg kell védenünk a határainkat, hogy megakadályozzuk az illegális bevándorlást és a terroristák behatolását. Az átfogó határvédelmi rendszer kiépítése és a határok szigorú ellenőrzése az elsődleges fontosságú. 

Támogatjuk a családokat, amelyek a magyar társadalom alapját képezik. Azt javasoljuk, hogy támogassuk a házasságot, a gyermekek születését és a családi életet. A családi adókedvezmények, az ingyenes óvodai és iskolai étkeztetés, valamint a családi otthonteremtési kedvezmények ezeknek az erőfeszítéseknek az egyik módja. (…) 

Végül, meg kell állítanunk a Magyarországot támadó globális és liberális erőket. Az Európai Unió és a Soros-féle NGO-k folyamatosan próbálnak behatolni a magyar életbe, és eltéríteni az országunkat az igaz útról. Azt javasoljuk, hogy védjük meg az országunk szuverenitását és függetlenségét, valamint hogy hangoztassuk ki a nemzeti érdekek melletti elkötelezettségünket. 

Álljunk ki együtt a magyar értékekért és azokért az értékekért, amelyek az egész Európát megalapozták. Köszönöm, hogy meghallgattak! 
 

Nyitókép: MTI/Kovács Attila, MTI/Szigetváry Zsolt, MTI/Koszticsák Szilárd

#Tudomány-Tech#gyurcsány ferenc#kövér lászló#toroczkai lászló#kocsis máté#chatGPT#nyilatkozatok#beszédek#mesterséges intelligencia#ma#politika

Címlapról ajánljuk