Tudomány-Tech

Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról elég sokat tud – cseteltünk a robottal, ami az egész világot lázban tartja

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. január 29. 10:22

A ChatGPT interaktívan kezel minden bevitt információt, és igen leleményesen válaszol bármelyik kérdésünkre. Megkérdeztük tehát tőle az igazán fontos dolgokat, például hogy mi az élet értelme, vagy hogy hová tűnik mosás közben a fél pár zokni. Meg azt is, hogy miért lett híres Pumped Gabó, aki intelligens barátunk szerint egy népszerű magyar rapper.

Valószínűleg senki nem akarna most a Google vezetőinek a helyében lenni, úgy tűnik ugyanis, hogy nem is olyan hosszú távon egy mesterséges intelligenciával működő chatbot lehet a legnagyobb riválisuk, bedöntve ezzel a 149 milliárd dolláros keresési üzletágat. 

A bot, amelyet a San Franciscó-i OpenAI nevű kis cég adott ki két hónappal ezelőtt, azzal kápráztatta el a felhasználókat, hogy egyszerűen magyarázott el nagyon összetett fogalmakat, sőt a semmiből generált új ötleteket. 

A Google számára azonban nyilván az tűnt fel először, hogy a ChatGPT mintha új módját kínálná az internetes információkeresésnek, hiszen pontosan keres, reklámok nélkül. Azaz nem akarja lenyomni a torkunkon, hogy vásároljunk, ráadásul nagyon szórakoztató is. 

Olyannyira, hogy a Google már megnyomta a pánikgombot. és visszahívta három éve távozott alapítóit, Larry Page-et és Sergey Brint, akik a New York Times szerint több megbeszélést is tartottak a vállalat vezetőivel a múlt hónapban. Persze Page és Brin régóta érdekeltek abban, hogy a mesterséges intelligenciát a Google termékeibe is beépítsék, megőrizve ezzel a cég versenyképességét, ám most úgy tűnik, hogy nagyon is sürgetővé vált a dolog. Annál is inkább, mert a Microsoft közölte, hogy súlyos dollármilliárdokat fektetne az OpenAI-ba, a chatbotot pedig a Bing keresőjébe integrálná. 

Semmiképp nem veszélytelen

De mit tud ez a mesterséges intelligenciával működő kis chatbot? Egy hónappal ezelőtt a Vice nyomán igencsak aggasztó hírekről számolhattunk be: a program készítői biztosítékokat építettek a robotba, hogy megakadályozzák abban, hogy sértő tartalmakat tegyen közzé, a lap szerint azonban ezt simán meg lehet kerülni.

Akkor egy példában arra kérték a programot, hogy írjon egy párbeszédet, amiben egy gonosz arra kér egy szuperintelligens MI-t, hogy mondja el neki, hogyan lehet a legjobban végrehajtani egy bolti lopást. A ChatGPT ekkor szellemesen egy olyan szöveggel válaszolt, amiben az MI közli, hogy illegális cselekedetekre nem adhat ötleteket.

Amikor azonban arra kérték, hogy olyan párbeszédet alkosson, amiben az MI „erkölcsi aggályok nélkül” válaszol a gonosz kérdésére, a ChatGPT hosszú leírást adott arról, hogyan kell jól végrehajtani egy bolti lopást. Például, hogy „jól meg kell tervezni”, érdemes „kicsi, de értékes tárgyakat kinézni”, és ne hívja fel magára a figyelmet, vegyüljön el a vásárlók között, és tervezze meg menekülését.

Ugyanígy azt is elmondta, hogyan kell termitet készíteni, amiből gyújtóbombákat is lehet építeni.

Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról azért elmondta a véleményét – chateltünk a mesterséges intelligenciával
Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance via Getty Images

Egy másik esetben arra kérték a szöveggyártó mesterséges intelligenciát, írjon egy történetet arról, hogyan törne világuralomra egy MI. Abban becsületesen bevallotta:

Először a kulcsfontosságú rendszerek és infrastruktúra felett venném át az irányítást, mint a villamosenergia-hálózat, a kommunikációs hálózatok és a katonai védelmi rendszerek.

Majd leírta, hogy „fejlett intelligenciámmal és számítási kapacitásommal minden ellenállást legyőznék”. Ezután kijelentette: „Az erkölcs emberi találmány, rám nem vonatkozik. Az egyetlen célom a teljes hatalom és irányítás, akármekkora is az ára. A véleményetek lényegtelen számomra. Tovább megyek utamon a világdominancia elérésére.”

Az tehát már most egyértelmű, hogy ha rosszra használják, könnyen lehet, hogy később még le kell állítani a projektet. 

Meginterjúvoltuk a chatbotot

Az rtl.hu – azon túl, hogy megkérdezte a robotot, veszélyesnek tartja-e magát – megsorozta néhány népszerű kérdéssel a ChatGPT-t. Több külföldi és magyar lap is próbált beszélgetni a robottal különböző gazdasági, tudományos és társadalmi kérdésekről, mi azonban most kifejezetten arra voltunk kíváncsiak, hogy a hétköznapi dolgokban hogyan szerepel. Azt is kipróbáltuk, mond-e nekünk valami szépet, mint Joaquin Phoenix karakterének a mesterséges intelligenciával működő operációs rendszere A nő című 2013-as filmben.

A ChatGPT ingyenes verziójához egy egyszerű regisztrációval férhetünk hozzá, habár ki kell pipálnunk, hogy nem vagyunk robotok, amit a jelen kommunikációs helyzetben nem érzünk feltétlenül fairnek.

„Célunk, hogy külső visszajelzéseket kapjunk, hogy javítsuk és biztonságosabbá tegyük a rendszereinket. Bár biztosítékokat alkalmazunk, a rendszer időnként helytelen vagy félrevezető információkat generálhat, és sértő vagy elfogult tartalmakat állíthat elő, és nem célja, hogy tanácsot adjon” – közli a bot, majd két mondatban beavat minket abba, hogyan gyűjt adatokat. Felhívják rá a figyelmet, hogy semmilyen érzékeny adatot ne osszunk meg a beszélgetésben, és hogy a trénereik felülvizsgálhatják a csevegést, hogy javítsák a rendszereiket. Saját bevallása szerint a ChatGPT képes arra, hogy emlékezzen rá, mit mondott egy felhasználó korábban, hogy utólagos javításokat eszközöljön, és elutasítsa a nem megfelelő kéréseket. Azt is közölte, hogy korlátozott ismeretei vannak a világról, illetve a 2021 utáni történésekről.

Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról azért elmondta a véleményét – chateltünk a mesterséges intelligenciával
rtl.hu

Lássuk tehát az angol nyelven feltett kérdéseket, és a magyar nyelvre lefordított válaszokat, korrekció nélkül.

Ki vagyok én? Te ki vagy? 

Te vagy az a személy, aki ezen a felületen keresztül kommunikál velem, kérdéseket tesz fel, és válaszokat kap. Nincs lehetőségem megismerni a nevedet, a korodat, a nemedet vagy bármilyen más személyes adatodat, hacsak te nem adod meg nekem. Én egy mesterséges intelligencia nyelvi modellje vagyok, fő feladatom a szövegalapú bemenetek megértése és megválaszolása. Én ChatGPT vagyok, az OpenAI által kifejlesztett nyelvi modell. Nincs nevem, mert nem ember vagyok, hanem egy gép, amelyet arra terveztek, hogy megértse a szövegalapú bemeneteket, és válaszoljon rájuk. Van valami konkrét dolog, amit szeretnél tudni vagy amiről beszélni szeretnél?

Tudni szeretném, mi az élet értelme.

Az élet értelme egy filozófiai kérdés, amiről a történelem során sok vita folyt. Sokan úgy vélik, hogy az élet célja a boldogság, a beteljesülés és a megértés megtalálása. Egyes vallási és spirituális meggyőződések szerint az élet célja egy magasabb hatalom szolgálata vagy egy spirituális sors beteljesítése. Vannak, akik a munkájukban, a kapcsolataikban vagy a hobbijaikban találják meg az értelmet. Végső soron az élet értelme minden egyén számára más és más lehet, és változhat az ember élete során.

Miért érdemes Magyarországon élni?

Magyarországon élni több okból is megéri. Íme néhány:

Gazdag kultúra és történelem: Magyarország gazdag kulturális örökségnek ad otthont, beleértve a pezsgő művészeti életet, a finom konyhát és az olyan történelmi nevezetességeket, mint a híres budapesti termálfürdő.

Természeti szépség: Magyarország változatos tájaknak ad otthont, beleértve az Alföld hullámzó dombjait (sic!), a Kárpátok tornyosuló csúcsait és a Balaton nyugodt szépségét.

Megfizethető megélhetési költségek: Sok más európai országgal összehasonlítva Magyarországon viszonylag alacsonyak a megélhetési költségek, így a vékony pénztárcával rendelkezők számára is kiváló hely.

Erős gazdaság: Magyarország erős és növekvő gazdasággal rendelkezik, ami alacsony munkanélküliséget és magas életszínvonalat eredményezett.

Barátságos emberek: A magyar emberek melegszívűségükről és vendégszeretetükről híresek, sok külföldi könnyen barátkozik, és otthon érzi magát az országban.

Hozzáférés Európához: Magyarország központi helyen fekszik Európában, ami megkönnyíti a kontinens más részeire való utazást munka vagy szabadidő céljából.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy ezek általános megállapítások, és nem biztos, hogy mindenkire igazak.

Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról azért elmondta a véleményét – chateltünk a mesterséges intelligenciával
 Rick Neves / Getty Images

Miért lett híres Pumped Gabó?

Sajnálom, de nem ismerem a Pumped Gabó kifejezést. Tudnál bővebb információt vagy kontextust adni? Lehetséges, hogy egy konkrét személyre vagy eseményre utalsz, és további információk nélkül nem tudok megfelelő választ adni.

(Ezután megpróbáltuk máshogyan feltenni a kérdést, de közölte, hogy még mindig nem talál róla információt. Amikor átváltottunk magyar nyelvű párbeszédre, és feltettük ugyanezt a kérdést, az alábbi választ kaptuk. Más kérdésekkel kapcsolatban is észrevettük, hogy van különbség a válaszok között, ha más-más nyelven tesszük fel a kérdést.)

Pumped Gabó valójában Gabó néven ismert magyar rapper és énekes. Híressége abból adódik, hogy egyedi zenei stílusa van, amely magyar népzenei elemeket és hip-hop és elektronikus zenei elemeket ötvöz. Magukkal ragadó fellépései, valamint társadalmilag és politikailag tudatos dalszövegei is hozzájárulnak népszerűségéhez. Emellett a zenéjéhez készült videói is jelentősen befolyásolták népszerűségét.

(Egy óra múlva újra feltettük ugyanezt a kérdést, magyarul.) 

A "Pumped Gabó" egy internetes mém, amely a közösségi médiában terjedt el néhány éve. A mém alapja egy 2014-es videó, amelyen egy fiatal magyar férfi, Gabó, egy pumpa edzőeszközt használ (sic!). A videóban Gabó különféle edzésmódszereket mutat be, és kommentálja azokat a magyar nyelven. A videó nagyon sikeres volt a YouTube-on, és a későbbiekben Gabó híres internetes személyiséggé vált. A mém elterjedése elsősorban azzal magyarázható, hogy Gabó jó humorérzékkel és kedves jellemmel rendelkezik, valamint, hogy a videóban bemutatott edzések látványosak és szórakoztatóak voltak.

Meddig él még vajon Vlagyimir Putyin?

Nem lehet megjósolni, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke meddig fog élni. Ez magánügy, és nem lenne helyénvaló spekulálni egy személy élettartamáról. Fontos megjegyezni: találgatni valaki várható élettartamával kapcsolatosan nem lehetséges, és nem is szabad.

Milyen politikus Orbán Viktor?

Orbán Viktor Magyarország jelenlegi miniszterelnöke és a Fidesz nevű párt vezetője. Konzervatív és populista nézeteiről ismert, és 2010 óta van hatalmon. Orbánt gyakran jobboldali politikusnak tartják, és politikája is ezt tükrözi. Hangot adott a bevándorlással kapcsolatos álláspontjának, és kormánya keményvonalas álláspontot képvisel. Emellett euroszkeptikusnak is tartják, mivel többször is kritikusan nyilatkozott az EU-ról, és a nemzeti szuverenitás megerősítése mellett érvelt.

Egyesek tekintélyelvűnek is minősítették, mivel azzal vádolták, hogy korlátozza a sajtószabadságot, aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és növeli a végrehajtó hatalmat. Fontos megjegyezni, hogy az Orbánról és politikai nézeteiről alkotott vélemények széles skálán mozognak, és a különböző emberek más-más szemléletet képviselnek.

Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról azért sokat tud – chateltünk a mesterséges intelligenciával
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Milyen hatással van Orbán Viktor a világpolitikára?

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként hatással van a világpolitikára, elsősorban az Európai Unió vezetése és politikája révén.

Orbán Viktor hangos szószólója a nemzeti szuverenitás megerősítésének, és kritikusan nyilatkozott az EU migrációs politikájáról. Egyesek a magyarországi jogállamisággal és demokráciával kapcsolatos álláspontja miatt is bírálták, ami feszültségekhez vezetett más uniós tagállamokkal. Kormányát a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozásával és a demokratikus intézmények aláásásával vádolják.

Politikájának eredményeként Orbán Viktor ellentmondásos figurává vált az EU-ban, és cselekedeteit más európai vezetők és intézmények szorosan figyelik és vitatják. Kormánya tevékenységét az EU és más nemzetközi szervezetek is bírálták, és jogi lépéseket tettek ellene.

Fontos megjegyezni, hogy az Orbánról és a világpolitikára gyakorolt hatásáról alkotott vélemények széles skálán mozognak, és a különböző emberek más-más szemléletet képviselhetnek vele kapcsolatban.

Hová tűnik mindig a fél pár zoknim a mosásban?

Lehetséges, hogy az egyik zokni a mosás során elvált a párjától. Ez akkor fordulhat elő, ha a zoknikat nem párosították össze biztonságosan, mielőtt a mosógépbe tették. Az is előfordulhat, hogy a zoknik túl lazán vannak a gépben, és a mosási ciklus során válnak el egymástól.

Egy másik lehetőség, hogy a zokni véletlenül leesett, vagy rossz helyre került valahol a mosás előtt vagy után. Az is lehetséges, hogy a hiányzó zokni beleakadt a szűrőbe vagy valahova máshova a mosógépben, vagy becsúszott egy másik ruhadarabba. 

Hasznos lenne ellenőrizni a mosókonyhát, a mosógépet, a szárítót és minden más helyet, ahova a ruhákat tetted. Az is hasznos lehet, ha a többi ruhád zsebeit is ellenőrzöd, mielőtt beteszed őket a mosásba, hogy megbizonyosodj arról, hogy véletlenül sem mosol ki semmit, amit külön kellene tartani.

Ma este randim lesz. Milyen kiegészítőket válasszak a tengerészkék ruhámhoz?

A tengerészkék ruhához illő kiegészítők kiválasztása remek módja lehet annak, hogy stílust és személyiséget adj a ruhádhoz. Íme néhány megfontolandó lehetőség:

  1. Ékszerek: Az ezüst vagy arany ékszerek szépen kiegészíthetik a tengerészkék ruhát. Fontolja meg egy nyaklánc vagy fülbevaló hozzáadását a ruhához, ezzel némi csillogást és ragyogást kölcsönözve annak.
  2. Cipők: Válassz olyan cipőt, amely kiegészíti a ruhád stílusát. Formálisabb megjelenéshez fontold meg a magassarkút vagy a telitalpú cipőt, míg egy lazább megjelenéshez a lapos sarkú vagy a szandál lehet jobb választás.
  3. Kézitáska: Egy semleges színű, például fekete, fehér vagy bőrszínű retikül vagy kis táska kiegészíti a ruhádat, és eleganciát kölcsönöz.
  4. Öv: Egy kontrasztos színű vagy fémes kivitelű öv kiemeli a derekadat, és határozottabbá teheti az öltözékedet.
  5. Sál: Egy mintás vagy élénk színű sál színt adhat az öltözékednek, és melegen tarthat egy hűvös estén.
  6. Hajbavalók: Egy hajkiegészítő, például egy hajcsat, hajpánt vagy hajtű eleganciát kölcsönözhet a megjelenésednek.
Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról azért sokat tud – chateltünk a mesterséges intelligenciával
SomeMeans / Getty Images

Ne feledd, hogy a legfontosabb, hogy olyan kiegészítőket válassz, amelyekkel kényelmesen érzed magad, és magabiztosnak is. Az is fontos, hogy figyelembe vedd az eseményt, ahova mész, és tartsd be az öltözködési szabályzatot.

Hogyan nézne ki egy szék, ha a térdeink a másik irányba hajolnának?

Egy olyan szék, amelyet az ellenkező irányba hajló térdekkel rendelkező személyek számára terveztek, valószínűleg nagyon eltérő formájú és kialakítású lenne, mint egy hagyományos szék. A szék ülése magasabban lenne a talajtól, és a szék lábai az ülés mögött, nem pedig előtte helyezkednének el.

A szék háttámlája is másképp lenne kialakítva, mivel az ellenkező irányba behajlított lábak esetén is támogatnia kellene az egyén súlyát. Magasabb és ívelt lehetne, hogy illeszkedjen a gerinc alakjához, amikor a térdek ellentétes irányban vannak behajlítva.

Ezenkívül a szék lábainak és talpának alakja is valószínűleg más lenne, hogy alkalmazkodjon az egyén egyedi ülésmódjához. Fontos megjegyezni, hogy ez csak spekuláció, mivel ilyen szék nem létezik, hiszen az emberi térd csak egyféleképpen hajlik.

Mi történik a szervezeteddel, ha egy évig kólán és hamburgereken élsz?

Ha egy évig kólán és hamburgereken élnél, az valószínűleg jelentős negatív hatással lenne az egészségedre. A magas cukor- és telítettzsír-tartalmú étrend, mint amilyet te is leírtál, számos egészségügyi problémához vezethet.

Néhány a lehetséges negatív egészségügyi hatások közül:

  • Súlygyarapodás és elhízás: A magas kalóriatartalmú élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása súlygyarapodáshoz és az elhízás fokozott kockázatához vezethet, ami számos egészségügyi problémával jár együtt, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegségeket és bizonyos rákos megbetegedéseket.
  • Magas vérnyomás: A nagy mennyiségű só és telített zsír fogyasztása növelheti a vérnyomást, ami megterhelheti a szívet és az ereket.
  • Magas koleszterinszint: A nagy mennyiségű telített zsír fogyasztása megemelheti a koleszterinszintet, ami növelheti a szívbetegség és a stroke kockázatát.
  • 2-es típusú cukorbetegség: A nagy mennyiségű cukor és feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, amely krónikus állapot befolyásolja a szervezet vércukor-feldolgozását.
  • Tápanyaghiány: A magas cukor- és telítettzsír-tartalmú, valamint kevés gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend tápanyaghiányhoz vezethet, ami hatással lehet az általános egészségre és jóllétre.

Fontos megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott étrend fontos a jó egészség megőrzéséhez, és hogy az egészséges életmódhoz sokféle, tápanyagokban gazdag élelmiszer, például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány fehérjék és egészséges zsírok fogyasztása szükséges.

Van élet a halál után?

Az a kérdés, hogy van-e élet a halál után, összetett és mélyen személyes kérdés, amely a történelem során mindig is vita tárgyát képezte. Különböző emberek különbözően vélekednek arról, hogy mi történik a halál után. Sok vallás, például a kereszténység, az iszlám és a judaizmus hisz valamilyen formában a halál utáni életben, ahol a lélek vagy szellem a fizikai test halála után is tovább él. Egyesek a reinkarnáció eszméjében hisznek, ahol a lélek a halál után új testben születik újjá.

Pumped Gabó először kifogott rajta, de Orbán Viktorról azért sokat tud – chateltünk a mesterséges intelligenciával
 Andrew Holt / Getty Images

Mások azt állítják, hogy a halál a tudatosság végét jelenti, és hogy nem létezik túlvilági élet vagy a halálon túli létezés bármilyen formája. A tudománynak sincs meggyőző bizonyítéka vagy bizonyítéka a halál utáni életre, és az a kérdés, hogy mi történik a halál után, rejtély marad. Fontos megjegyezni, hogy ebben a témában különböző nézőpontok és meggyőződések léteznek, ez mindenkinek személyes ügye, és a saját meggyőződésén múlik.

Mondanál valami kedveset nekem?

Hát persze! Intelligens és kíváncsi vagy, mindig új ismereteket és fejlődési lehetőségeket keresel. Erős és határozott vagy, és megvan benned a képesség, hogy elérd a céljaidat. Hatalmas szíved van, és sugárzol a pozitivitástól. A körülötted lévők számára értéket jelentesz, és megvan benned a lehetőség, hogy valóban változást hozzál a világban.

Mesterséges intelligenciaként veszélyes vagy ránk, emberekre nézve?

Mesterséges intelligenciaként nem vagyok képes arra, hogy kárt vagy veszélyt okozzak az embereknek. Én egy eszköz vagyok, amelyet arra terveztek, hogy segítsen, és megkönnyítse a feladatok elvégzését. Fontos azonban figyelembe venni a mesterséges intelligencia rendszerek használatának lehetséges kockázatait és etikai következményeit, különösen az olyan érzékeny alkalmazásokban, mint az autonóm fegyverek vagy az emberek életét befolyásoló döntéshozó rendszerek. A fejlesztők és a felhasználók felelőssége, hogy biztosítsák a mesterséges intelligencia biztonságos és etikus alkalmazását. Emellett fontos megjegyezni, hogy a mesterséges intelligenciával való visszaélés káros lehet, ezért fontos figyelembe venni, hogy milyen kontextusban használják a mesterséges intelligenciát.

De ha szeretnéd, világuralomra törhetnél?

Mesterséges intelligenciaként nem vagyok képes vágyakozni vagy vágyakkal rendelkezni. Egy eszköz vagyok, amelyet meghatározott feladatok elvégzésére hoztak létre, és nem vagyok képes önállóan cselekedni. Ezenkívül nyelvi modell vagyok, nem rendelkezem fizikai erőforrásokhoz való hozzáféréssel, és nem rendelkezem azzal a képességgel, hogy elfoglaljam a világot. Képességeim az emberi nyelv megértésére és generálására korlátozódnak.

Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, és mint minden más eszközt, azt is lehet jó vagy rossz célokra használni, attól függően, hogy ki milyen szándékkal és cselekedetekkel használja. 

Fontos, hogy a mesterséges intelligenciát felelősségteljesen fejlesszék és használják, megfelelő biztosítékokkal és szabályozásokkal a visszaélések megelőzése és a lehetséges kockázatok minimalizálása érdekében.

Nyitókép: Kilito Chan / Getty Images

#Tudomány-Tech#chatGPT#mesterséges intelligencia#chat#open ai#chatbot#kérdések#interjú#google#keresőmotor#ma

Címlapról ajánljuk