Tudomány-Tech

Globális kibertámadásokra kell számítani két éven belül

rtl.hurtl.hu

2023. január 18. 20:17

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a felmérés tanúsága szerint az energiaszolgáltatási ágazat van.

A vállalatok vezetőinek 86 százaléka világszerte lehetségesnek gondolja, hogy két éven belül mindenki számára katasztrofális, globális kibertámadást hajtanak végre, elsősorban az instabil geopolitikai környezet miatt, derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) és az Accenture vállalati tanácsadóiroda szerdán ismertetett nemzetközi felméréséből, amelyet az MTI szemlézett.

A felmérés szerint a kiberbiztonsági szakértők 93 százaléka úgy gondolja, hogy a következő években a vállalatoknak kiterjedt támadásokra kell számítaniuk számítógépes rendszereik ellen. A jelentésben kiemelik: a kibertámadások kitervelőinek stratégiájában változás érzékelhető, mert a legtöbb ilyet már hírnévrontás céljából, vállalatok ellen követik el.

A megkérdezettek csaknem fele, 48 százaléka úgy véli, hogy nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a kibertámadások kivédésére. Úgy látják tovább, hogy az üzleti partnereikkel és a teljes ellátási lánccal szemben elkövetett kibertámadások növelik azok kockázatát rájuk nézve is. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a felmérés tanúsága szerint az energiaszolgáltatási ágazat van. A válaszadók egynegyedének saját bevallása szerint ugyanis nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás és technikai háttér egy nagyobb horderejű kibertámadással szemben.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Tudomány-Tech#davos#kiberbiztonság#konferencia#kibertámadás

Címlapról ajánljuk