Külföld

A német fogdából rögtön a davosi konferenciára ment Greta Thunberg, hogy belekössön egy olajsejkbe

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 19:22

Sűrű hete van a klímaaktivistának.

Megérkezett Greta Thunberg a svájci Davosba napokkal azután, hogy őrizetbe vették a német hatóságok, írja a Guardian. A svéd klímaaktivista azzal támadta be az Egyesült Arab Emírségeket, hogy engedték, hogy az állami olajcégük vezére elnökölje az idei Cop28 klímakonferenciát.

A Világgazdasági Fórum eseményén Thunberg „teljesen nevetségesnek” nevezte azt, hogy Ahmed al-Jaber szultán kapta ezt a feladatot. Arról beszélt, hogy az olajipar lobbistái mindig is befolyásolni próbálták a klímavédelemről szóló fórumokat.

Thunberg kritikájára reagálva azt mondta a Cop28 szóvivője, hogy a szultán „különlegesen alkalmas arra, hogy egy sikeres konferenciát vezessen le”. Kiemelte azt is, hogy az olajvállalat több megújuló energiaforrásokkal foglalkozó cégbe is befektetett.

Nemrég arról számoltunk be, hogy Thunberget Németországban elvitték a rendőrök Greta Thunberg aktivistát egy klímatüntetésről. A nagyszabású demonstráció során Lützerath ledózerolása és lignitbányává alakítása ellen tüntettek. Thunberget és a többi aktivistát felszólították, hogy hagyják el a területet, de ők ellenálltak, ezért távozásra kényszerítették őket.

A davosi konferenciával korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk. Nemcsak Thunberg, hanem az ENSZ főtitkára, António Guterres is beleállt az olajvállalatokba. Ő arról beszélt: ezek a cégek „klímakatasztrófákkal flörtölnek”, és minden héten közelebb viszik a világot egy „új horrorsztorihoz”. 

Szerinte nem meglepő, hogy nemrég kiderült, hogy az Exxon olajvállalat már a hetvenes években bizonyítékokat talált a globális felmelegedésre egy belső jelentésben, ám ennek ellenére jelentős összegeket költött arra, hogy a következő évtizedekben a jelenségre figyelmeztető tudósokat és szervezeteket sározza a nyilvánosság előtt.

Nyitókép: Roberto Pfeil / picture alliance via Getty Images

#Külföld#greta thunberg#davos#olaj#cég#konferencia

Címlapról ajánljuk