Tudomány-Tech

Kutatás bizonyítja, hogy büdösebbek a szingli férfiak

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 14:13

Összesen 82 nő szagolta végig a pólóját 91 férfinak. A kutatók szerint a tesztoszteron lehet a ludas, de az is benne van a pakliban, hogy nem szeretnek tisztálkodni az egyedülállók.

Az egyedülálló férfiak büdösebbek, mint a párkapcsolatban élők – derült ki egy kutatásból, aminek az eredményei a Frontiers in Psychology című folyóiratban jelentek meg. A tanulmányt az iflscience.com összegezte.

Az már korábban kiderült a kutatók számára, hogy a szingli férfiaknak általában magasabb a tesztoszteronszintjük az agglegénységgel járó versenyhelyzet miatt. Azt pedig feltételezték, hogy a tesztoszteron hozzájárulhat az erősebb tesztszaghoz, ezt azonban bizonyítani is kellett.

A vizsgálat abból állt, hogy a kutatók 91 férfinak ugyanolyan fehér pólót adtak, és minden résztvevőt arra kértek, hogy egy napig viseljék. A 46 szingli és 45 párkapcsolatban élő férfitól azt is kérték, hogy végezzenek némi testmozgást, hogy a póló hónalj részén jelentős mennyiségű izzadság szívódjon fel.

Az izzadt pólókat aztán 82 heteroszexuális nő szagolta végig.

Mindegyikük hatot szagolhatott meg, és egy fényképet is mutattak nekik, hogy megtudják, kivel van dolguk.

A tanulmány szerint a szingli férfiak erősebb szagúnak bizonyultak. Sőt, a kísérletben részt vevő párkapcsolatban élő nők az arcukat is férfiasabbnak értékelték.

Azonban rossz hír az egyedülállók számára, hogy az erős szag nem feltétlenül növeli a férfiak esélyeit a párválasztásban, mivel a kutatásban a nők nem értékelték szexisebbnek vagy vonzóbbnak, mint a társas férfiak illatanyagait.

A kutatók szerint evolúciós okai is lehetnek annak, hogy a szinglik büdösebbek, mert így a nők már előre érzik, hogy egy férfi foglalt.

A tanulmány szerzői azért egy profánabb alternatív magyarázatot is adtak az agglegények erősebb testszagára: azok, akiknek nincs partnerük, egyszerűen kevésbé higiénikusak lehetnek. 

Nyitókép: Olia Danilevich

#Tudomány-Tech#bűz#büdös#kutatás#szaglás#szingli#felmérés#tudomány

Címlapról ajánljuk