Tudomány-Tech

Ezek a weboldalak vannak a legrosszabb hatással a környezetre

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. december 21. 15:44

Az internetes honlapok rengeteg energiát használnak a működésükhöz, azonban sokszor mégis a legnagyobb energiazabálónak hitt oldalak működnek a legkevesebb károsanyag-kibocsátással.

Nehéz elképzelni az internetet böngészve, hogy az általunk látogatott webhelyeknek van karbonlábnyoma, pedig van és sokszor jóval nagyobb, mint gondolnánk. Minél összetettebb egy webhely, annál több elektromos energiát használ fel az oldalak betöltésére. Ez pedig hatással van környezetünkre is.

Nem lehet azonban párhuzamot vonni az adott oldal energiafelhasználása és a kibocsátás mértéke közé, ugyanis sok cég már megújuló energiaforrást használ a szerverei működtetéséhez.

Az internet leglátogatottabb oldalai közül a legkevésbé szennyezőek

A Payless Power kutatócsoport több mint 50 népszerű webhelyet rangsorolt több fő iparágat lefedve a legjobbtól a legrosszabbig károsanyag-kibocsátás terén. A rangsorolást számos, a környezetet befolyásoló változóra alapozták, például az oldalletöltésenként mért CO2 mennyiségére és arra, hogy a webhelyek fenntartható energiával működnek-e. Nézzük a legkevebbet szennyező oldalakat:

  1. Google
  2. greenpeace.org
  3. Facebook
  4. wwf
  5. weather.gov
  6. Best Buy
  7. eharmony.com
  8. Instagram
  9. Grindr
  10. Snapchat

Meglepő, de sokunkban élhet(ett) az a hit, hogy a legnagyobb oldalak, mint a Google, Facebook vagy az Instagram a legnagyobb szennyező. De nem szabad elfelejteni, hogy a tiszta energiaforrások (mint például a szél és a nap) nem járulnak hozzá a CO2-kibocsátáshoz, és a 20 leginkább környezetbarát weboldal közül 19 megújuló energiaforrást használ.

A legszennyezőbb oldalak

Most nézzük meg, hogy mely népszerű oldalak bocsájtották ki a legtöbb CO2-t a működésük során.

  1. GameSpot
  2. Nordstorm
  3. PC Gamer
  4. Gemini
  5. wayfair
  6. National Geographic
  7. ftx
  8. crypto.com
  9. HBO
  10. BlockFi

Nem meglepő, hogy ezek az oldalak többségében nem fenntartható energiával működnek. Ha a környezetbarátságra törekszünk, akkor a GameSpot egy példa arra, hogyan ne üzemeltessünk egy webhelyet – fogalmazott a kutatást végző csapat.

Nyitókép: Getty Images/ Thanakorn Lappattaranan

#Tudomány-Tech#internet#weboldal#károsanyag-kibocsátás#facebook#google#instagram#energia

Címlapról ajánljuk