Tudomány-Tech

Gratulálunk, önnek van 2,5 millió hangyája!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 20. 21:59

Német kutatók kiszámolták, hogy nagyjából hány hangya élhet a Földön. Sok. Nagyon sok.

A würzburgi Julius Maximilians Egyetem (JMU) biológusainak köszönhetően mostantól nem kell igazán idegeskedni, ha a lakásba betéved egy-egy csapat hangya, elég ha arra gondolunk, hogy az ajtón kívül mindig sokkal-sokkal többen lesznek. Sabine Nooten és Patrick Schultheiss vezette kutatói csapat ugyanis kiszámolta, hogy megközelítőleg hány hangya élhet a Földön, írja a Phys.org.

A minden részletre kiterjedő, de így is konzervatív adatelemzés eredménye egy elképesztően nagy szám lett:

hozzávetőleg 20 billiárd, azaz húszszor tíz a tizenötödiken, azaz 20 000 000 000 000 000 darab hangyával osztozunk mi, emberek itt a Földön.

Ez azt jelenti, hogy minden emberre legalább 2,5 millió hangya jut. Ugye, hogy így már nem is tűnik soknak az a maroknyi hangyakommandó, ami valahogy felfedezte a konyhapulton hagyott morzsákat?

A német kutatók tanulmánya a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban jelent meg, és a földi hangyapopuláció létszámbecslésén túl további érdekességeket is magába foglal:

  • A földi hangyák biomasszája 12 megatonna szénnel ér fel, ez több mint a madarak és emlősök összessége, és az emberiség biomasszájának körülbelül az ötödét teszi ki.
  • A területi megoszlás igencsak változó, a sarkvidékeken például egyáltalán nem élnek hangyák, míg a trópusokon a legnagyobb a hangyasűrűség, ezek kívül még az erdők és a száraz régiók adnak otthont a legtöbb példánynak, míg az emberek által lakott és használt területeken sokkal ritkábban fordulnak elő.
  • A hangyák igen fontos szerepet töltenek be a helyi ökoszisztémákban: hektáronként évente akár 13 tonna talajt is megmozgatnak, így nagy hatással vannak a tápanyagkörforgás fenntartására, és a növényi magvak elterjedésében is döntő szerepet játszanak.
  • Ugyanakkor az invazív hangyafajok, például a tűzhangyák negatív hatással lehetnek a helyi biodiverzitásra, és jelentős károkat okozhatnak.

Nyitókép: Ali Atmaca/Anadolu Agency/Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#hangya#biomassza

Címlapról ajánljuk