Tudomány-Tech

Dermedten nézték, ahogy a cápa áldozata körül vérvörössé válik a víz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 8. 12:57

A tengerparton ünnepelte egy amerikai család a függetlenség napját, amikor a fókát széttépő cápát meglátták. A történtekről horrorisztikus videó is készült.

Az utóbbi napok sorozatos cápatámadásairól szóló hírek fényében különösen hátborzongató videót tett közzé a Facebookon Kim Reilly, egy Massachusetts államban élő fotós. A természet brutalitását kendőzetlenül megmutató felvétel július 4-én, az Egyesült Államok nemzeti ünnepén készült.

A fotós családjával a függetlenség napját ünnepelte a Cape Cod-i tengerparton, amikor este fél kilenc körül észrevették, hogy valami történik a tengerben. A víz mintha forrni kezdett volna, majd hirtelen vérvörössé vált. Hamarosan kiderült, hogy éppen egy fóka küzdött az életéért, sikertelenül. Valószínűleg cápa támadt rá, bár a ragadozót nem lehet látni a nő által készített videón, csupán a szétmarcangolt fóka tűnik fel néhány pillantra a vérrel vörösre festett hullámok közt.


A fóka zsákmánnyá válása a parthoz meglehetősen közel történt, és annak ellenére, hogy brutális jelentről volt szó, nem lehetett nem odanézni:

Borzalmas volt nézni, de nem tudtam elfordulni!

– mondta Kim Reilly a The Sun cikke szerint.

A leglassabb halál, amit valaha láttam, egy életre megsebzett

– tette hozzá a fotós.

Az Atlantic White Shark Conservancy cápamentő szervezet Sharktivity alkalmazása egyébként megerősítette, hogy valóban egy cápa vadászott a kérdéses helyen és időben.

A szakértők szerint a cápák hajlamosak a part közelében táplálkozni alkonyatkor, és az elmúlt években a fehér cápákrólaz is kiderült, hogy követik a fókapopulációkat. A cápaszezon az Egyesült Államokban nyár elején kezdődik és egészen októberig tart, a strandokat ilyenkor gyakran lezárják a cápaészlelések miatt.

A floridai New Smyrna Beach idén a világ híreinek középpontjába került, miután rövid időn belül három cápatámadás is történt. A magyar turisták és hobbibúvárok közt is rendkívül népszerű egyiptomi Hurghada is veszélyes helynek számít mostantól: július 1-jén ketten is meghaltak, egy osztrák és egy román nő is életét vesztette cápatámadás következtében.

Hogy mit érdemes tenni cápatámadás esetén, arról a Fókusz riportjából tudhatnak meg többet:


Nyitókép: Kim Reilly / Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#cápatámadás#cape cod#egyesült államok#massachusetts#cápa

Címlapról ajánljuk