Tudomány-Tech

Atyaég, tele van galaxisokkal a Webb-űrtávcső újabb tesztképe!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 7. 13:52

És ez még mindig nem a végleges működési fázis, az új űrteleszkóp első igazi, színes, nagy felbontású csillagászati felvételeit július 12-én mutatja be a NASA.

Újabb tesztképet tett közzé a NASA, megmutatva, hogy a James Webb űrteleszkóp (JWST) továbbra is minden várakozást meghaladóan jól működik. Az amerikai űrügynökség javában készül július 12-re, amikor is megmutatják a nagyvilágnak a JWST első színes, nagy felbontású csillagászati felvételeit.

Az izgatottság fokozására tökéletesen alkalmas új fotót a Kanadai Űrügynökség által kifejlesztett finomirányító szenzor (Fine Guidance Sensor, FGS) készítette. Az FGS fő célja nem a képalkotás, a szenzort arra használják a JWST-t kezelő tudósok, hogy segítségével pontosan célra állítsák az űrtávcső fő műszereit. Amikor az FGS képeket rögzít, a képeket általában nem is őrzik meg, így takarékoskodva a Földtől 1,5 millió kilométerre keringő űreszköz korlátozott kommunikációs sávszélességével.

Májusban, egy stabilitási teszt során a Webb-űrtávcsövet üzemeltető csapatnak eszébe jutott, hogy mi lenne, ha mégis lekérnék az FGS mérnöki tesztképeit, mivel akkor épp rendelkezésre állt az ehnhez szükséges adatátviteli sávszélesség. Az eredmény alább látható:

Atyaég, tele van galaxisokkal a Webb-űrtávcső újabb tesztképe!
Bár az FGS érzékelőjét nem a halvány objektumok észlelésére optimalizálták, ennek ellenére a kép meglehetősen sok, rendkívül halvány objektumokat örökít meg. A jobb szélen látható fényes csillag a 2MASS 16235798+2826079. A többi objektum több ezer halvány galaxis, néhány a viláegyetem hozzánk közel eső részeiben, de sokkal, de sokkal több a távoli univerzumban – Fotó: NASA, CSA / FGS

A fotó még úgy is lenyűgöző, hogy nem tudományos megfigyelésre optimalizálták, csupán azt próbálták ki vele, hogy a nyolcnapos teszt alatt mennyire képes a teleszkóp egy célpontra rögzítve maradni. A 32 órányi felvételt magába foglaló, 72 expozíció összegzésével készült, vörössel színezett fotó így is a világegyetemről valaha készült legmélyebb képek közé tartozik.

Hogy mit is látunk? A fényes hatágú fényfoltok csillagok, ezekből nagyjából egy tucatot mutat a kép, és az összes többi pötty, folt nem más, mint távoli galaxisok kusza halmaza, ahogy szinte teljesen kitöltik a hátteret. Nem számoltuk meg, de a NASA szerint több ezer lehet belőlük az égbolt ezen apró szegletében. A Webb tudományos működésének első évében többek között a világ csillagászai ezeket is vizsgálni fogják.

Nyitókép: NASA, CSA / FGS

#Tudomány-Tech#tudomány#csillagászat#jwst#nasa#galaxis#űrkutatás

Címlapról ajánljuk