Tudomány-Tech

Váratlan meteorzáporra lehet számítani május 31-én

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 24. 20:21

1995-ben darabjaira hullott a 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös, és a belőle képződött porfelhő jövő hét kedden érheti el bolygónk légkörét. Magyarországról sajnos csak a hullócsillag-kitörés kezdetét lehet megfigyelni jó esetben.

Különleges hullócsillag-kitörés várható május 31-ére virradó éjjel, ha a csillagászati előrejelzések beválnak, közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A váratlan meteorzápor oka, hogy 27 évvel ezelőtt a Naphoz közel érve a 73P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös darabjaira hullott, és a széteső üstökösből kilökődött porfelhő érheti utol a Földet május 31-én. Ha ez tényleg így lesz, akkor a Tau Herculidák névre keresztelt meteorrajnak köszönhetően látványos és igen sűrű hullócsillag-kitörésben lehet majd gyönyörködni a szerencsésebb helyeken.

Az adatok és a számítások alapján reális esély van rá, hogy óránként száz, de akár tízezer, lassú, nem túl fényes hullócsillag is látható lesz. A különböző előrejelzések alapján a kitörés csúcsa magyar idő szerint május 31-én 06:55-kor, 7:04-kor vagy 7:17-kor következik be. Ez azt jelenti, hogy a kelő Nap fénye miatt Magyarországról a meteorzápor maximumát nem lehet majd látni, de a felszálló ágat tiszta idő esetén meg lehet figyelni. Hajnali 3 óra körül nyugat felé érdemes kémlelni az eget.

A kitörés maximumának megfigyelésére magyar csillagászati expedíció indul a Texas államban található, kiváló asztroklímájú McDonald Obszervatóriumba. Az expedíción részt vesz Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Sárneczky Krisztián, az év első üstökösének felfedezője, valamint Igaz Antal, a Carl Zeiss Technika Kft. cégvezetője, a meteorkamerák felelőse. A magyar csillagászok május 31-én be is jelentkeznek Facebookon, ahol a tervek szerint bemutatják a kitörés csúcsáról készült felvételeiket is. 

Nyitókép: a darabokra szakadt és szétsodródott 73P/Schwassmann-Wachmann üstökös 2006-ban, a NASA Spitzer űrtávcsövének képén – Forrás: NASA/JPL/Spitzer Science Center

#Tudomány-Tech#tudomány#csillagászat#meteorraj

Címlapról ajánljuk