Tudomány-Tech

Három órán keresztül repült egy használt étolajjal megtankolt utasszállító

Dévai LászlóDévai László

2022. április 1. 12:39

Az Airbus nagyon bízik benne, hogy ez lesz a repülés jövője.

Az Airbus közleménye szerint végrehajtották az első hosszabb tesztrepülést, amely során az A380-as utasszállítójuk 100 százalékban fenntartható üzemanyaggal, egészen pontosan használt étolajjal volt megtankolva.

Az Airbus átalakított A380-as tesztgépe március 25-én, pénteken 08:43-kor szállt fel a toulouse-i Blagnac repülőtérről. A repülés körülbelül három órán át tartott, a gépet egy Rolls-Royce Trent 900-as hajtómű tartotta a levegőben. 

A franciaországi Le Havre közelében gyártott, nagyrészt használt étolajból és egyéb zsírokból álló hajtóanyagot tovább tesztelik, hogy kiderüljön: hosszútávon alkalmas-e arra, hogy helyettesítse a jelenleg használatos üzemanyagokat.

Az elmúlt egy évben már ez volt a harmadik olyan Airbus, ami újrahasznosított üzemanyaggal volt megtankolva. Az első alkalommal egy Airbus A350et teszteltek, aztán jött egy kisebb, egyfolyosós A319 Neo és végül a mostani, A380-as hatalmas jumbo. Az étolajkeverékhez hasonló, újrahasznosított üzemanyagok rendkívül fontosak a repülés iparágnak, mivel a tervek szerint 2050-re el akarják érni a nulla szén-dioxid-kibocsátást.

A Waypoint 2050 jelentés szerint az efféle alternatív hajtóanyagok akár 53-71 százalékkal is csökkenthetik a károsanyag-kibocsátást.

Az Airbus gépeit már most is keverékkel tankolják, ami azt jelenti, hogy az üzemanyag fele hagyományos kerozin, a másik fele viszont a már említett olaj alapú üzemanyag. Az Airbus közölte: azt szeretnék, ha az évtized végére el tudnák érni, hogy minden gépük újrahasznosított olajjal működjön.

Nyitókép: iStock / Getty Images

#Tudomány-Tech#airbus a380#airbus#fenntartható üzemanyag#repülés

Címlapról ajánljuk