Tudomány-Tech

Több mint 300 ezer önkéntes hacker támadja az orosz rendszereket

Dévai LászlóDévai László

2022. március 16. 19:39

Szerintük a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen helyes döntés, de meg tudják-e állítani az orosz sereget?

A Telegram üzenetküldő platformon szerveződött az az önkéntes hackerekből álló, több mint 300 ezer tagot számláló csoport, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának megdöntését tűzte ki célul – írja a Guardian.

Az orosz kormányzati weboldalak elérhetetlenné tétele közvetlenül nem állítja meg az Ukrajna elleni háborút, de megmutatja a nemzetközi közösség erejét, hogy ha kell, akkor képesek összefogni egy jó cél érdekében – idézi a brit lap az egyik tagot.

A csoporthoz már több mint 300 000 ember csatlakozott, a tagok azon dolgoznak, hogy minél több, az orosz vezetéshez köthető honlapot megbénítsanak.

Időközben az ukránok is arra kérik a szakembereket, hogy aki teheti, csatlakozzon a csoporthoz. Ezt múlt hónap végén Mikhajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes jelentette be. Fedorov akkor azt írta a Twitteren, hogy egy informatikai hadsereget hoznak létre, amibe bárki beléphet, aki szimpatizál velük.

2014 óta hibrid háborút folytatunk Oroszországgal

– mondja Sam, egy ukrán reklámtechnológiai cég alkalmazottja. A szakember arra utal, hogy már évek óta próbálnak tisztázó kampányokat indítani a rendszeres orosz dezinformációs kampányokkal szemben.

Alan Woodward, a Surrey Egyetem kiberbiztonsági szakértője kicsit reálisabban látja a helyzetet, szerinte lehet, hogy a hackerek tevékenysége zavarja az oroszokat, de az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a leálló kormányzati honlapok nem befolyásolják döntő mértékben az orosz sereg tevékenységét.

Nyitókép: Illusztráció / Vasily Pindyurin / Getty Images

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#oroszország#hacker#informatika

Címlapról ajánljuk