Tudomány-Tech

Végre tudományos magyarázat is van arra, hogy miért utálja az ember a prezentációkat

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 17. 9:40

Az előadások végignézése olyan tevékenységre kényszeríti az emberi agyat, amit az nem képes jól kezelni.

Politikai beállítottságtól, kortól, nemtől, bőrszíntől, vallástól függetlenül minden emberi lény egyetérthet azzal a ténnyel, hogy kellemesebb élmény a száradó festéket bámulni, mint végigülni egy PowerPoint-prezentációt. Most végre tudományos magyarázat is született arról, hogy miért borzasztó a PowerPoint:

egyszerűen nem képes feldolgozni az agyunk.

Az INCcímű lap szemlézte Marc Coutanche pszichológus tanulmányát a Popular Mechanics-en. Ebből kiderül: a PowerPointtal és a többi prezentációval az a baj, hogy pontosan ellentétes hatást vált ki, mint amit szeretne. 

A prezentációk célja ugyanis az lenne, hogy segítsen feldolgozni az előadó által elmondottakat a képi megtámogatással. Az elmondott szöveg és a megjelenített ábrák értelmezése viszont pontosan ugyanazt a részét veszi igénybe az agyunknak.

Az emberi agy pedig nagyon rossz az olyan párhuzamos feladatvégzésben, ahol a feladatok az agy azonos részét veszik igénybe.

Más szóval: amikor az agy szavakat hall, közben viszont más szavakat lát a prezentációban, vagy rövidre zár, vagy összekeveri a szavakat. Ennek következtében jön létre az a mindenki által ismerős érzés, amikor az ember kukán bámul egy prezentáció közben, és vagy egyáltalán nem érzékel semmit, vagy másodpercek alatt felejti el a befogadandó információt.

Az agy viszont jó abban, hogy különböző részeit vegye igénybe egyszerre: ezért tudunk biztonságosan vezetni rádióhallgatás közben, és ezért nem vágjuk le a fülünket, amikor borotválkozáshoz berakunk egy podcastot.

Az információátadásban viszont az interaktív módszerek, a sima beszédek vagy az összefoglaló dokumentumok sokkal jobban működnek, mint végignézni több tucatnyi képkockát egy prezentációban.

Nyitókép: Driscolltheque/Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#prezentáció#unalom#magyarázat#agy#pszichológus

Címlapról ajánljuk