Tudomány-Tech

Furcsa mozgást látott egy Mars körül keringő műhold

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 14. 20:38

Az egyik sziklaszirt alatti homokos lejtőn szabályosnak látszó nyomokat fényképezett le az európai és orosz űrügynökség műholdja.

Aktív geológiai történések nyomaira bukkant a Marson az ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nevű műhold. Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Roszkozmosz orosz űrhivatal által közösen épített műhold CaSSIS kamerája 2020. augusztus 3-án készítette az alábbi felvételt, amelyen a Noctis Labyrinthus nevű bonyolult formájú, sziklaszirtszerű vonulat látható:

A kép középső részén végigfutó sziklavonulat a bolygó felszínét szétszabdaló tektonikus folyamatok eredményeként jött létre évmilliókkal ezelőtt. A Noctis Labyrinthust alkotó fennsíkok és árkok teljes hálózata mintegy 1200 kilométer hosszú, az egyes sziklacsúcsai pedig az 5 kilométeres magasságot is elérik. A kép jobb oldalán szél által formált lineáris hullámok foltjai láthatók, és néhány kisebb becsapódási kráter is tarkítja a tájat.

A műholdkép részletes elemzése során a bolygókutató szakemberek különös nyomokat vettek észre egyes kinagyított részeken (a teljes méretű képhez katt ide). Az ESA pénteki közleménye szerint a fotón egyértelműen mozgásban lévő geológia jelei láthatók:

Fotó: ESA/Roscosmos/CaSSIS

A nagyítást jobban megnézve több sziklát is felfedezhet a szemlélő, amelyek a marsi erózió következtében a szirt pereméről zuhanhattak le, és a szirt alatti homokos lejtőn lefelé görögve apró gödröcskéket hagytak a puha anyagban – hasonlókat, mint amilyeneket a homokban mászó rovarok is hagynak maguk után. Azok kedvéért, akik nehezen tudják kivenni, hogy mit is kell nézni, segítünk az alábbi animációval:

A nyilak a legurult kövekre mutatnak, mögöttük jól kivehetők a gurulás nyomvonalai

A TGO műhold 2016 óta kering a Mars körül. Az űrszonda nemcsak a fentihez hasonló látványos képeket küld vissza, fő feladata a marsi légkör összetételének vizsgálata, az alkoltó gázok elemzése, emellett víz után is kutat a bolygó felszínén.

Nyitókép: ESA/Roscosmos/CaSSIS

#Tudomány-Tech#mars#geológia#európai űrügynökség

Címlapról ajánljuk