Tudomány-Tech

Ismét áll a világ legmagasabb rakétája

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 10. 21:00

Elon Musk dél-texasi Csillagbázisán csütörtökre virradó éjjel egymásra pakolták a Csillaghajót és  Szupernehéz rakétát. Az eredmény egy 120 méter magas monstrum, amit hamarosan tesztel a SpaceX.

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel a SpaceX dél-texasi telephelyén, a Boca Chica melletti Starbase startállásán összerakták a világ legmagasabb rakétáját. Az akár a Hold, de leginkább a Mars elérésére tervezett rakéta két fő része a 70 méter magas, Super Heavy (Booster 4) gyorsítórakéta és a rá helyezett 50 méter hosszú, SN20 jelű Starship űrhajó. Az összeszerelést Elon Musk, a SpaceX főnöke Twitteren több posztban közvetítette, az eredményről várhatóan sajtótájékozatót tart.


A monstrum 120 méterével az űrhajózás történetének legmagasabb rakétája, magasabb mint a NASA vagy a szovjetek holdrakétái.

A Starship-Super Heavy konfigurációt a tervek szerint még idén élesben tesztelik. Az első űrrepülés során a Starship űrhajó Föld körüli pályára áll majd. Ha minden jól megy.


Hogy pontosan mikor indul a Starship orbitális repülése, nem világos, írja a Space.com. A Szövetségi Légügyi Hivatal jelenleg a SpaceX Boca Chica-i bázisának környezetvédelmi felülvizsgálatát végzi. Ez a felülvizsgálat, amelynek minden orbitális indítás előtt be kell fejeződnie, várhatóan február 28-án zárul le.


Az SN20 űrhajót és a két csoportban 29 darab Raptor hajtóművet tartalmazó Booster 4 gyorsítórakétát tavaly augusztusban már egyszer teljesen összeszerelték. Akkor a SpaceX nyilvánvalóan némi összeszerelési gyakorlatot akart szerezni a Starbase indítóállásán. A mostani összeszerelés során az indítótorony új, a visszatérő rakétát elkapó karjait is tesztelték: konkrétan azokkal emelték helyére a Starship űrhajót. 

Nyitókép: Elon Musk/Twitter

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#űrkutatás#elon musk#starship#spacex#mars

Címlapról ajánljuk