Tudomány-Tech

Még egy koronás konteó dőlt meg: nem, a Nürnbergi Kódex semmit sem ír a maszkviselésről

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 6. 16:13

A magyar Facebook berkeiben is terjedt az az összeesküvéselmélet, amely szerint a maszkviselés előírása háborús bűnnek számít.

Egy szót sem tartalmaz a nürnbergi kódex a maszkviselés előírásáról, pláne azt nem, hogy annak kötelezővé tétele háborús bűn lenne, írja az AP News. Az utóbbi időben az terjedt el nemzetközileg – és hazánkban is – a második világháború után született dokumentumról, hogy az megtiltja a maszkok „és más orvosi beavatkozások” kötelezővé tételét.

A szóban forgó etikai nyilatkozat azért született meg 1947-ben, hogy ne ismétlődhessenek meg a náci tudósok által végzett embertelen kísérletek, és máig nagy hatással bír a tudományos etikában. Most a maszkellenesek és vírustagadók egy fabrikált bekezdést kezdtek el terjeszteni belőle, ami így hangzik:

„A vezetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy előírni a maszkviselést egy nemzet polgárai számára, vagy megtagadni a hozzáférésüket ételhez, egészségügyi ellátáshoz, utazáshoz és oktatáshoz, ha nem engedelmeskednek, háborús bűn. A maszkok és más orvosi beavatkozások önkéntesek kell hogy maradjanak” – ez állítólag a kódex hatodik paragrafusának harmadik bekezdéséből származik, és többek között emiatt vádolták az összeesküvéselméletek hívői háborús bűnökkel a német kormányt.

A valóságban azonban teljesen másról szól ez a szövegrész, konkrétan a tudományos kísérletek kockázatainak felméréséről.

Az eredeti szöveg azt fekteti le, hogy egy kísérlet során „a kockázat mértéke soha nem haladhatja meg a probléma humanitárius jelentőségét”.

Dorit Reiss, a Columbia Egyetem jogtudományi professzora azt mondta:

Az elejétől a végéig hamisitvány [az interneten terjedő szöveg]. A kódex lényege, hogy megtiltsa az emberkísérleteket az alanyok informált beleegyezése nélkül. A maszkviselési előírások nem kísérletek. Akik részt vesznek bennük, nem kísérleti alanyok.

Nyitókép: memyselfaneye / Pixabay

#Tudomány-Tech#konteó#covid#nörnbergi kódex#oltás#maszkviselés#internet#összeesküvéselmélet

Címlapról ajánljuk