Tudomány-Tech

Rekordot döntött a kínai mesterséges Nap: 17 és fél percen át izzott

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 8:03

A kísérleti fúziós reaktor az energiatermelés új korszakát hozhatja el.

Új rekordot állított fel a tavalyi év végén a kínai kutatók által üzemeltetett fúziós reaktor, az EAST – írta a South China Morning Post híre alapján a hvg.hu

A mesterséges Nap néven is emlegetett berendezés 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el, ezt a hőt pedig 1056 másodpercen át meg is tartotta.

Az EAST (teljes nevén Experimental Advanced Superconducting Tokamak) legutóbb tavaly májusban ért el komoly tudományos eredményt. A Hofej városában működtetett reaktor akkor 101 másodpercig volt képes fenntartani a hőmérsékletét, akkor viszont 120 millió Celsius-fokon.

A fúziós energiatermelés lényege, hogy az atommagok hasadásán alapuló nukleáris reaktorokkal szemben – a Nap működéséhez hasonlóan – az atommagok egyesülésén (fúzióján) alapul. Ez a folyamat sokszorosan nagyobb energiát szabadít fel, mint a maghasadás, azonban a biztonságos és folyamatos energiatermelést egyelőre csak rövid időre tudják létrehozni a világ tudósai.

Kína mellett Dél-Korea is rendelkezik egy mesterséges Nappal, amely tavaly fél percen át tudta 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten tartani a benne áramló plazmát.

Nyitókép: Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. január 13-án közreadott, a NASA Napdinamikai Obszervatórium (Solar Dynamics Observatory) napkutató űrszondája által készített felvételén napkitörések és a kitöréseket kísérő hullámok láthatók január 12-én. – Fotó: NASA / EPA / MTI

#Tudomány-Tech#reaktor#fúzió#kína#nap

Címlapról ajánljuk