Tudomány-Tech

Las Vegasban újra bemutatják a jövőt: robotszakács, virtuális ruhapróba, digitális ünnepségek

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 10:39

Idén ismét személyes jelenléttel tartják meg a technológiai világ legfontosabb eseményét, a CES-t.

Idén újra személyes jelenlét mellett tartják meg január 5-től az Egyesült Államokban, Las Vegasban a technológiai világ egyik legfontosabb éves eseményét, a Consumer Electronic Show-t (CES). A CES alapvetően a hétköznapi fogyasztókat érintő, a jövőnek is utat mutató technikai újdonságokat szokta felvonultatni, ideértve a szórakoztatóiparhoz vagy a közösségi médiához kapcsolódó termékeket.

Az AP riportja szerint 2020 januárjában, még a koronavírus-járvány előtt 170 ezer ember részvételével tartották meg a CES-t, az elsősorban kaszinóiról híres Las Vegasban. Tavaly januárban azonban a rendezvény az online térbe költözött. Az idei CES viszont az internetes és a személyes részvétel keveréke lesz, azonban az eredetileg tervezett 4 helyett 3 napra csökkentették a hosszát, miután az új Covid-fertőzések száma újra nőni kezdett az Egyesült Államokban és néhány ismert technológiai kiállító visszalépett a szerepléstől. A szervezők úgy döntöttek, idén minden résztvevőnek igazolnia kell, hogy be van oltva a koronavírus ellen. 

A CES holnapja szerint 2022-ben a jövő két legfontosabb technológiai trendjét, az intelligens automatizálást és a metaverzumnak nevezett, az online és a fizikai világ összeolvadásán alapuló technológia továbbfejlődését mutatják be.

Az intelligens automatizálás részeként a kiállítás középpontjában lesznek például a rohamosan fejlődő autonóm járművek, leginkább az önvezető autók, illetve az önvezető teherautók.

Bemutatják a Beyond Honeycomb cég technológiája is, ami a gasztronómiát újíthatja meg: a mesterséges intelligencia már képes elsajátítani egy receptet, hogy azután a robotizált konyha el is készítse az adott ételt.

Az online játékok világa is változik: a Roblox és a Fortnite lehetővé tették a felhasználóknak, hogy könnyedén programozzák saját játékaikat, valamint saját virtuális világokat építsenek. Utóbbi alatt azt is lehet érteni, hogy közös élményeket, például koncerteket vagy akár érettségi ceremóniákat is létrehozhatnak a digitális univerzumokban. 

Bemutatkozik a MAD Gaze által kifejlesztett AR „okosszemüveg” is, amely a metaverzumot használja. Az AR Lenses technológiája azt is lehetővé teszi, amit eddig elképzelni sem tudtunk: úgy vehetünk egy internetes kereskedőtől ruhát, hogy azokat virtuálisan fel is próbálhassuk.

Nyitókép: A Bot Chef intelligens robotkar főz a Samsung cég konyhastandján a Nemzetközi Szórakoztató-elektronikai Kiállításon (CES) Las Vegasban 2020. január 8-án. – Fotó: Etienne Laurent / EPA / MTI

#Tudomány-Tech#ces#las vegas#technológia

Címlapról ajánljuk