Sport

A női foci-vb játékosainak harmada évi tízmilliót sem keres

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 16:15

Minden ötödik játékosnak az élsport mellett más foglalkozása is volt, mert csak a fociból nem élnek meg.

A nyári női világbajnokságon szerepelt labdarúgók harmadának keresete az évi 30 ezer dollárt (10,3 millió forint) sem érte el.

A FIFPRO játékos-szakszervezet felmérése nem tartalmazta a nemzetközi szövetség (FIFA) 30 ezer dolláros juttatását, amelyet minden vb-résztvevő megkapott. Az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett seregszemle minden ötödik játékosának ráadásul az élsport mellett más foglalkozása is volt a megélhetése biztosítására.

A spanyol aranyéremmel zárult vb összdíjazása női rekordot jelentő 150 millió dollár volt, összehasonlításul, a tavalyi férfi világbajnokságon 440 milliót osztott szét a FIFA. A női vb díjazása így is a tízszeresére nőtt a 2015-ös állapotokhoz képest, a 2019-es jutalomnak pedig a háromszorosát kapták meg az idei résztvevők.

A FIFPRO jelentéséből az is kitűnik, hogy a futballisták 53 százaléka szerint nem kaptak elég pihenőt a vb előtt, kétharmaduk úgy érezte, hogy fizikálisan nincs csúcsformában, 60 százalékuk pedig a világbajnokság utáni szünetet tartotta túl rövidnek.

Nyitókép: Darren England/MTI/EPA/AAP

#Sport#labdarúgás#foci#kereset

Címlapról ajánljuk