Sport

Súlyos balesete után visszatér a sporthoz Vas Kata Blanka, a magyar kerékpársport első világbajnoka

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 15:01

Már csak szombatig kell kibírnia versenyzés nélkül.

Szombaton visszatér kulcscsonttörése után Vas Kata Blanka olimpiai negyedik kerékpározó, írja az MTI a Vast foglalkoztató SD Worx csapat közleménye alapján. A 22 éves versenyző a kortrijki X2O Trophy CX elnevezésű cyclocross-viadalon (terepkerékpár) ül majd ismét nyeregbe.

Lars Boom, az SD Worx sportigazgatója azt mondta: 

Nincsenek elvárások vele szemben, már az is nagy öröm, hogy alig egy hónappal a bukása és a műtét után ismét versenyezhet. A rehabilitáció alatt sok izmot felszedett a felsőtestére, hogy a teste jobban bírja az egyenetlen terep okozta rázkódásokat.

A sportvezető hozzátette, Vas továbbra is rendkívül magas szintet képvisel, de kiesett a versenyek ritmusából, így a szombati viadalon az elsődleges cél az lesz, hogy ismét kerékpáron legyen és szokja a légkört.

Vas október 18-án edzés közben bukott, és már másnap megműtötték. A rehabilitációt Hollandiában végezte a hegyikerékpárban olimpiai és országúton világbajnoki negyedik, illetve utóbbi szakágban U23-as vb-aranyérmes kerekes.

Korábban arról írtunk: a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) az edzőtáborok részévé tenné az esésoktatást, amelyhez a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) szakmai segítségét kérte. Aprojekt lényege, hogy a hazai kluboknak lehetőségük legyen a versenyzőket megtanítani a megfelelő eséstechnikákra annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb és legkisebb sérülés forduljon elő a sportágban.

Fetter Eriket néhány éve közúton érte baleset, Gönczy Gergőt és Orosz Gergőt verseny közben sodorta el egy szabálytalan autós, Vas Kata Blanka pedig edzés közben törte el a kulcscsontját.

Nyitókép: MTI / EPA / Robert Perry

#Sport#Vas Kata Blanka#törés#visszatérés#rehabilitáció#verseny#kerékpár#bicikli

Címlapról ajánljuk