Sport

Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlésének állandó tagja lett

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 8:47

A fideszes politikus nagyon számít Schmitt Pál tanácsaira.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet Mumbaiban zajló közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.

„Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül” – fogalmazott az 51 éves fideszes politikus. 

Megköszönte Schmitt Pál és Gyurta Dániel támogatását is. „Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is – négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében.” 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke gratulált, és azt mondta, egyáltalán nem kötelező, hogy legyen NOB-tag Magyarországról, még akkor sem, ha a MOB-nak stratégiai célja volt, hogy Schmitt Pál négy évtizedes tagsága után legyen ilyen. 

Fürjest a MOB kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra. A sportvezető ezt áprilisban pályázta meg, jelentkezését pedig a brit királyi családba tartozó Anna hercegnő vezette tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el. Kedden az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Sport#olimpiai bizottság#fürjes balázs#nob#mob#gyulay zsolt#olimpia#schmitt pál

Címlapról ajánljuk