Sport

Fürjes Balázs szerint nem lesz magyar olimpia a közeljövőben

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 6:34

Öt éve nagyon közel volt Magyarország az olimpiarendezéshez, de a magyar kormány már lemondott erről a törekvésről. 

Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia. De ez helyes is.

Ezt mondta a Népszavának adott interjújában Fürjes Balázs, Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott tagja, aki korábban a Budapest 2024 pályázat elnökeként vett részt a magyarországi rendezésű Olimpia szervezésében. Fürjes Balázst októberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlésének állandó tagjává választották, de Népszavának elmondta, hogy új tisztségében nem küzd az olimpiarendezésért.

Fürjes közölte, hogy „ez a vonat ott volt, de elmente, és lehet, hogy végleg”. Hozzátette, hogy „az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben, egy biztos olimpiától fosztotta meg Magyarországot”, közölve, hogy „a legtöbbet Budapest veszítette a visszalépéssel.”

A budapesti olimpiai megrendezése ellen a Momentum Mozgalom kezdeményezett népszavazást, amire 266 ezer aláírást gyűjtött össze. A miniszterelnök, a főpolgármester és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke 2017 februárjában ezután úgy döntött, hogy Magyarország mégse rendezzen olimpiát.

Fürjes Balázs 2017-ben, a Budapest 2024 pályázat elnökeként az RTL Híradónak azt mondta, hogy jelenleg esélytelenek vagyunk az olimpia megrendezésére, hozzátéve, hogy a népszavazási kezdeményezés után nem érvelhetnek azzal, hogy Magyarországon példátlan politikai egység van a pályázat mögött.

Fürjes a Népszavának elmondta, hogy nem tud „olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia”, hozzátéve, hogy a rendezésről az adott városnak és az olimpiai bizottságnak kell dönteni. Fürjes hozzátette:

A saját nevemben azt tudom elmondani: soha nem voltunk olyan közel a 100 éves magyar álom megvalósulásához, mint 2017-ben, és nem vagyok biztos benne, hogy az én nemzedékem számára ez a lehetőség még valaha visszatér.

Nyitókép: Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott tagja beszédet mond a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjátadó gáláján a Budai Vár Királyi Lovardájában 2023. október 21-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

#Sport#fürjes balázs#olimpia

Címlapról ajánljuk