Sport

Liu Shaoang utólag úgy látja, félelmetesen higgadt és nyugodt volt

rtl.hurtl.hu

2022. február 14. 13:00

Csodálatos, hogy testvérével együtt mennyien szeretik és támogatják őket Kínában – mondta a gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok.

Egyáltalán nem izgult az 500 méteres versenye előtt, mert tudta, hogy mire képes – árulta el Liu Shaoang, Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoka.

„Visszanézve a felvételeket, úgy látom, hogy már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam” – mondta a 23 éves rövidpályás gyorskorcsolyázó a vasárnapi pekingi diadalról hétfői online sajtótájékoztatóján, amiről az MTI tudósított.

A döntőről, amelyben rajt-cél győzelmet aratott, kijelentette: egy taktika volt – az, hogy az élre áll, és levezeti a futamot az elejétől a végéig. Arról, hogy mit érzékelt a mögötte történtekből, azt mondta, tudta, hogy az Európa-bajnok orosz Konsztantyin Ivlijev le tudja rajtolni a beljebbről rajtoló kazah Abzal Azsgalijevet, de úgy gondolta, ha mögéje is kerül, akkor sem fogja őt megelőzni.

„A végéig éreztem az oroszt, a sebességét, de úgy gondoltam, nem fog megelőzni, nem fog butaságot csinálni, mert még fiatal, és az ezüstnek is örül. Az első két kört próbáltam meghúzni, utána pedig egy kicsit védekezni” – elevenítette fel.

Szóba került az elődöntője is, amelyből a címvédő, világcsúcstartó kínai Vu Ta-csing és az 1500-on győztes dél-koreai Huang Te Hon nem jutott tovább. „Éreztem, hogy nekik nem volt meg az a mozgásuk, ami nekem tegnap megvolt. Láttam, hogy nincsenek formában, amikor odaálltam az elődöntőhöz, egyáltalán nem aggódtam” – árulta el.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt különleges apja hazájában versenyezni, úgy reagált, 

csodálatos, hogy testvérével együtt mennyien szeretik és támogatják őket Kínában.

Elmondta, hogy amikor kirakott egy kínai olimpiai bajnokkal készült fotót a közösségi oldalára, pár nap alatt 30 millió megtekintése volt.

A folytatásról azt mondta, március elején még következik a világbajnokság Montrealban, azon szeretne jól szerepelni, aztán jöhet a hosszabb pihenő. Egyetértett ezzel Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere is, aki úgy fogalmazott, egy négyéves ciklus után mindenkinek jár a hosszabb feltöltődés.

Liu Shaoang győzelmével kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy az olimpia előtt is azt mondta: a világ legjobb gyorskorcsolyázói között az fog dönteni, ki tudja fejben jobban kezelni a helyzetet, és ezt Liu Shaoangnál vasárnap senki sem kezelte jobban.

Nyitókép: Justin Setterfield/Getty Images

#Sport#peking 2022#téli olimpia#liu shaoang

Címlapról ajánljuk