Sport

„Ellenséges erők” miatt nem vesz részt Észak-Korea a téli olimpián

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 11:41

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság eleve felfüggesztette az ország tagságát.

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy nem vesz részt a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián „ellenséges erők lépései és a világméretű járvány miatt”.

Az AP hírügynökség emlékeztet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már tavaly szeptemberben felfüggesztette Észak-Korea tagságát amiatt, hogy az ország a járványra hivatkozva nem küldött versenyzőket a tavaly megtartott tokiói nyári olimpiai játékokra. Bár a bizottság elnöke, Thomas Bach akkor jelezte, hogy az észak-koreai versenyzők függetlenként részt vehetnek a téli olimpián, nincs szó arról, hogy élnének ezzel a lehetőséggel.

Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország olimpiai bizottsága és sportminisztériuma levélben tájékoztatta kínai partnereit arról, hogy nem tud részt venni a játékokon. A Koreai Központi Hírügynökség nem fejtette ki, hogy milyen ellenséges erőkről van szó, de bizonyára a NOB-ról vagy az Amerikai Egyesült Államokról, Franciaországról és Nagy-Britanniáról, amelyek Észak-Korea szerint a döntés mögött állnak.

Dél-Korea a NOB döntése ellenére is reménykedett abban, hogy az olimpia a megbékélés helyszínéül szolgálhat a két Korea között. 2018-ban Pjongcsangban együtt vonultak be a megnyitón a két ország sportolói, és közös csapatot alkottak női jégkorongban. Észak-Korea viszont zárva tartja határait, és lemondta a nagy sporteseményeken való részvételt is a járvány kezdete óta.

A kínai szervezőknek küldött levelében Észak-Korea arra is kitért, hogy „az Amerikai Egyesült Államok és vazallusai egyre leplezetlenebbül lépnek fel Kína ellen” az olimpia sikeres megrendezésének megakadályozása érdekében. Ezzel nyilvánvalóan arra a diplomáciai bojkottra utalnak, amellyel több ország Kína emberi jogsértései ellen tiltakozik. Kína nyílt politikai provokációnak nevezte a bojkottot, amelynek résztvevői versenyzőket küldenek ugyan a pekingi téli olimpiára, de hivatalos delegációkat nem.

Nyitókép: a két Korea versenyzői a pjongcsangi olimpia záróünnepségén – Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

#Sport#észak-korea#olimpia#téli olimpia#kína

Címlapról ajánljuk