Sorozat Klub

Ki ez a Jane Doe?

rtl.hurtl.hu

2016. március 25. 12:02

A Rejtjelek csütörtök esti premierjében kiderült, hogy a Times Square közepén talált zsákban megbújt lány semmire sem emlékszik a múltjából. A saját nevére sem. Akkor honnan jön ez a Jane Doe-zás?

Nem most találkozhattunk először ezzel a névvel, vagy éppen a férfi megfelelőjével a John Doe-val (sőt, a John és a Jane Roe is elterjedt). Rengeteg nyomozással foglalkozó film és sorozat használta már fel a valóéletben is bevett megnevezéseket. De miért pont ezeket alkalmazzák?

Ugyebár, a Rejtjelek főszereplőnője, akit Jaimie Alexander kelt életre, semmire sem emlékszik magával kapcsolatban, csupán a testére felvarrt motívumokból próbálnak meg az FBI segítségével rájönni a múltja részleteire. Egészen addig azonban fogalmuk sincs arról, hogy mégis mi a neve a lánynak. Valahogy azonban meg kell szólítaniuk, ugyebár…

Ilyenkor bevett eljárás, hogy ha a kormány nem tudja megállapítani valakinek a személyazonosságát, vagy el akarják titkolni azt, hogy a fent említett elnevezéseket használják. Az eredetüket tekintve egészen Angliáig kell visszamennünk, ahol még a földesurak illették ezekkel a nevekkel a birtokukat illetéktelenül igénybevevő törvénysértőket.
 

Érdekes azonban, hogy eredete ellenére, csupán az Egyesült Államokban és Kanadában terjedt el ez a protokoll. Az Egyesült Királyságban a John Smith megnevezést használják – Új-Zélandhoz és Ausztráliához hasonlóan.

Arról azonban semmi infó nincs, hogy miért pont ezt a vezeték- és keresztnevet adták az ismeretleneknek. Lévén, állítólag egyik név sem utal semmire. Így az eredetüket homály fedi.

Ha további izgalmas cikkeket olvasnál, a sorozat szereplőiről, akkor kattintsatok IDE!

Hogy a Rejtjelekben fény derül-e a főszereplőnk kilétére, az bármelyik csütörtökön kiderülhet 21:10-kor a Cool-on!
#Sorozat Klub#rejtjelek#sorozat#jane doe#rejtély#név#eredet

Címlapról ajánljuk