Reggeli

„Már nem sok idejük volt hátra” – kolumbiai mentőkutyások beszéltek a dzsungelt túlélő gyerekekről

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 9:10

A Reggeli vendége Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője volt, akivel újabb információkat osztottak meg az őserdőben megtalált testvérekről a kolumbiai mentőkutyások. A mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy a gyerekek jobban féltek az emberektől, mint az állatoktól, ezért is húzódhatott el ilyen sokáig a keresés.

Mint ahogyan arról az rtl.hu-n is beszámoltunk, május elsején, az Amazonas dzsungel felett motorhiba miatt zuhant le egy gép, amelyen négy gyerek is ült. Kolumbiai csapatok megtalálták a gép roncsait, a pilóta, egy idegenvezető és a gyerekek anyjának holttestével együtt. A gépen utazó tizenhárom, kilenc- és négyéves gyerekek, valamint a tizenegy hónapos kistestvérük viszont eltűnt. 

A gyerekeket végül 40 nap után találták meg a kolumbiai őserdőben. A Reggeli vendége Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője volt, aki felvette a kapcsolatot a kolumbiai mentőkutyásokkal, így újabb érdekes részletek derültek ki az ügyről.

50 méter magas fák, nagy páratartalom, alacsony felhőzet, veszélyes állatok – ilyen zord körülmények között kereste a kolumbiai hadsereg speciális alakulatának száz tagja, illetve további hetven törzsi felderítő az esőerdőben eltűnt gyerekeket. Ehhez fogható szituációt Magyarországon el sem tudunk képzelni – mondta Balázs László.

A mentőcsapatok több nyomot találtak a kutatás során, amely táplálta a reményt, hogy legalább egy túlélője van a szerencsétlenségnek. 

A keresést az is nehezítette, hogy a gyerekek jobban féltek az emberektől, mint az állatoktól

– mondta Balázs László, aki a kolumbiai mentőkutyásoktól megtudta, hogy az egyik eltűnt kutyájuk, Wilson sokáig a gyerekek mellett volt.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője szerint egyfajta bújócska alakult ki a gyerekek és a keresőcsapatok között, hiszen a repülőroncstól öt kilométerre találták meg a keresőcsapatok a testvéreket, akik addigra már olyan legyengült állapotban voltak, hogy nem tudtak elbújni az emberek elől.

Legyengült és nagyon dehidratált állapotban találták meg őket. Gyakorlatilag már nem sok idejük volt hátra.

Balázs László azt is megosztotta a Reggeliben, hogy Magyarországon az erre leginkább emlékeztető történet egy 92 éves néni esete volt, akit három nap után találtak meg az erdőben. Az idős asszony kisebb sérülésekkel megúszta a kalandot, amit saját elmondása szerint annak köszönhet, hogy gyerekkorában cserkész volt, ezért tudta, hogyan kell magát hőszigetelnie az avarral.

#Reggeli#Videó#Külföld#columbia#amazonas#esőerdő#dzsungel#túlélő gyerekek#testvérek

Címlapról ajánljuk