Reggeli

Riasztóan növekszik a mentális zavarokkal küzdő gyerekek száma

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 9:26

Szlankó Viola, pszichológus és a UNICEF gyermekvédelmi igazgatója szerint a mentális problémákkal küzdő fiatalok fele 14 év alatti gyerek, háromnegyede pedig 20 év alatti. A világ több pontján a második vezető halálok az öngyilkosság a 15-19 évesek körében, ezért fontos lenne, hogy elég iskolapszichológus legyen és a gyerekek ne érezzék cikinek, hogy segítséget kell kérniük.

A UNICEF friss nemzetközi felmérése szerint: világszerte minden hetedik serdülő küzd mentális betegséggel. Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az öngyilkosság a második vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében. Világszerte 4 gyermekből 1 olyan szülővel él együtt, aki mentális zavarral küzd. Itthon a világjárvány óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetek pedig 40 százalékkal emelkedtek.

A szakembereket elérhetőbbé kellene tenni a gyerekek számára, átlagban 500 gyerekre jut egy pszichológus. Fontos lenne destigmatizálni a mentális betegségeket, hogy a gyerekek ne érezzék cikinek, ha segítségre szorulnak. Az iskola feladata, hogy beemelje ezt az oktatásba 

– mondta Szlankó Viola, pszichológus, a UNICEF Magyarország Gyermekvédelmi igazgatója a Reggeliben.

Leginkább a kamaszokat érinti a probléma, az ő korosztályukban pedig különösen nehéz kiszűrni, mi az, ami csak szomorúság, apátia és életkori sajátosságnak tekinthető és honnan számít az állapotuk depressziónak. Szükség van arra, hogy a pedagógusok és a szülők lássák a különbséget a kettő között és elérhető legyen a segítség. 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély-számot!

#Reggeli#Videó#mentális betegségek#Szlankó Viola#depresszió#szorongás#gyerekek#fiatalok#önbántalmazás#unicef

Címlapról ajánljuk