Reggeli

Idén már csak a cégeknek éri meg a napelem a szakértő szerint, a kormány döntése miatt annyi lehet a zöldhiteleknek is

rtl.hurtl.hu

2023. január 11. 9:04

A tavaly októberi jogszabállyal a 2022. október 31. utáni igénybejelentéseknél megszűnt a lehetőség, hogy a megtermelt plusz áramot visszatöltsük a hálózatba. A szakértő szerint szinte már csak cégeknek éri még idén napelemet telepíteni, meg azoknak, akik még kedvezményes feltételek mellett adták le igénybejelentésüket. Ráadásul szerinte a zöldhitelesek is komoly bajba kerültek.

Tavaly ősszel még mindenhol arról lehetett hallani, hogy az ország energetikai célja 50 % atomenergia és 50 % napenergia. Ehhez képest 2022 októberében egy, a szakmát is váratlanul érő bejelentéssel egy tollvonással megváltoztatták az eddigi rendszert.

Megtiltották a háztartási méretű kiserőműveknek a hálózatba történő betáplálás lehetőségét. Aki 2022. október 31-ig beadta az igénybejelentést, még a régi rendszerbe került, utána viszont ez a lehetőség megszűnt.

Mokry Tamás napelemszakértő magyarázta el, hogy a gyakorlatban ez mit jelent:

„A napelemes rendszer úgy működik, hogy ha süt a nap, akkor termel. Ennek egy részét a fogyasztáskor elhasználjuk, a másik részét viszont, amit akkor nem használtunk el, betápláláljuk a hálózatba. Ezt utána a szomszédban, vagy sarki közértben elhasználták. Ennek a lehetősége szűnt meg az október 31. utáni igénybejelentéseknél.

„Nem engedik, hogy a fölösleg betáplálásra kerüljön a hálózatba, egy úgynevezett smart méterrel vissza kell szabályozni az inverter teljesítményét. Ami elektromos áramot meg tudnánk termelni ebben az áramínséges és energiaínséges időszakban, vissza kell szabályozni, és nem szabad, hogy megtermeljük

Ez egy pazarlás. Szembe megy minden európai uniós és minden világtrenddel. A helyben megtermelt zöld energiát fojtjuk vissza és fojtjuk meg ezzel az intézkedéssel.

– magyarázta a szakértő.

Megéri-e 2023-ban napelemet telepíteni?

A nagy kérdés, tehát, hogy megéri-e még napelemet telepíteni. Mokry Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly október végéig több mint százezer igénybejelentés érkezett. Nekik idén mindenképp fel kell szereltetniük a napelemet, hogy ne veszítsék el a kedvezményüket. Ráadásul az igénylések száma a duplája annak, amit a hazai kivitelező kapacitás normál tempóban el tud látni.

Mokry csak azoknak javasolja 2023-ban az elindulást, akik akkor fogyasztanak, amikor süt a nap. Ezek jellemzően a cégek. Náluk akár 3 év alatt megtérülhet a beruázás.

Átlagfogyasztóknál így, hogy nem lehet betáplálni a hálózatba, értelmezhetetlen a megtérülési idő. A helyben elfogyasztott napenergia 20-30 %-a egy normál háztartásnak, a többit pedig elveszik 

– tette hozzá.

Az újabb csapás, hogy 2024. január 1-től visszamenőleg is megváltozik a rendszer.

Mokry szerint  nehéz értelmezni a jogszabályt, a részletek pedig nem ismertek. Az eddigi információik alapján havi szaldó lesz az új rendszerben, ami nagyon hátrányos.

Eddig a napelem és hőszivattyú volt a legideálisabb párosítás. A nyáron megtermelt plusz energiát télen elhasználjuk. Ezzel a rendszerrel erre nincsen többé lehetőség.

A szakértő szerint zöldhitelesek is komoly bajban vannak. Azáltal, hogy a napelem nem tud betáplálni a hálózatba, nem lehet elérni azt az energetikai besorolást, ami a zöldhitel kritériuma.

Szerinte ezzel vége a zöldhitel-rendszernek, vagy változtatnak a jogszabályon.

 

#Reggeli#Videó#napelem#áram#mokry tamás#zöldhitel

Címlapról ajánljuk