Reggeli

1400 forintos lángos, végletekig túlterhelt alkalmazottak – ez várható idén nyáron a vendéglátásban

rtl.hurtl.hu

2022. június 7. 7:18

A vendéglátóipar szereplői erős szezont várnak a nyárra a fővárosban és a Balatonnál is. Ugyanakkor több ezer ember hiányzik vendéglátásból. Akik maradtak, azoknak a bérigényei igen megnőttek.

Jókúti András gasztroblogger szerint jelenleg több éves lemaradásban van a vendéglátóipar, amit igyekeznek behozni, de nincsenek egyszerű helyzetben, mert a bérigények növekedése mellett az energia- és az alapanyagárak is kilőttek.

A helyzetet tovább nehezíti a munkaerőhiány. A Reggeliben azt mondta, hogy ha egy alkalmazott már harmadik napja 16 órában dolgozik, nem várható el olyan szolgáltatás, mint a múltban.

Most az a korszak van, amikor igyekezzünk türelmesek lenni az éttermekkel.


Ez azért fontos, mert ha ebben a szorult helyzetben nem támogatjuk a vendéglátókat, és nem vagyunk hajlandóak alább adni az igényeinkből, szerinte hamarosan a nagy amerikai láncokon kívül nem nagyon tudunk majd máshol enni és inni.

Jókúti Andrásnak az 1200-1400 forintos lángosról is megvan a véleménye. Szerinte ez az ár egyáltalán nem elrugaszkodott, hiszen

egy lángossal sincs kevesebb munka, mint egy nápolyi pizzával.


Nem beszélve arról, hogy a lángosokat sütő vendéglátósok 70-80 fokos konyhában dolgoznak, amit meg kell fizetni. Emellett pedig számolni kell a fentebb említett árnövekedésekkel is.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Belföld#vendéglátás#drágulás#nyár#munkaerőhiány#szezon#lángos#jókuti andrás

Címlapról ajánljuk